Plzeňský kraj je v tuto chvíli spolu s Královéhradeckým krajem jediný, v němž by ANO porazilo ČSSD. Sociální demokraté by ANO porazili 
v šesti krajích, ve dvou krajích (Ústecký a Karlovarský) by zvítězila KSČM. Nejpřesvědčivější vítězství by nyní zaznamenala ČSSD v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji, v obou případech by získala více než 23 procent hlasů.

Co říká průzkumANO 2011 18,3 %
ČSSD 17,9 %
KSČM 16,1 %
ODS 9,5 %
TOP 09 8,1 %
Koalice pro Plzeňský kraj 7,8 %
Svobodní 5,8 %
Piráti 4,8 %
Starostové a nezávislí 2,1 %
Průzkum proběhl v polovině března a zúčastnilo se ho 461 respondentů. Zdroj: SANEP 

Výsledky v Plzeňském kraji jsou velmi vyrovnané, první dva od sebe dělí jen čtyři setiny procenta. Zároveň jde 
o předčasné výsledky, volby do krajského zastupitelstva se konají v říjnu a strany a uskupení ještě naplno neodstartovaly předvolební kampaně.

ANO povede do voleb předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko Miloslav Zeman, kandidátem na hejtmana za sociální demokracii je bývalý ředitel Škody Transportation Josef Bernard. Komunisté sází na ostříleného poslance a politika Karla Šidla, ODS na náměstka plzeňského primátora Martina Baxu. Lídrem TOP 09 je primář Klatovské nemocnice Richard Pikner, uskupení Starostů 
a nezávislých a Občanů patriotů povede na kandidátce Starostové a patrioti spálenopoříčský starosta Pavel Čížek. KDU-ČSL se spojilo se Stranou zelených, povede je Ivana Bartošová.

Krajské zastupitelstvo je 45členné. V posledních volbách v roce 2012 sice zvítězila ODS, koalici však vytvořili sociální demokraté s komunisty, kteří občanské demokraty spolu s TOP 09 poslali do opozice.