Z průzkumu sice vyplývá, že v regionu najdeme nejvíce lékáren, ovšem prohráváme v počtu lůžek v zařízeních pro seniory. Na 1000 seniorů připadá 19,72 lůžka, což je méně než republikový průměr.

Rozhodli jsme se proto pečovatelské domy z Plzeňska oslovit s otázkou, jsou-li všechna jejich lůžka opravdu plná a kolik zájemců čeká v pořadníku. Zajímalo nás rovněž, jestli domovy neplánují zvyšování kapacity, aby se podařilo uspokojit více žadatelů. V naprosté většině se ovšem o přidávání lůžek neuvažuje.

Domov klidného stáří Žinkovy patří s kapacitou 104 klientů k těm středně velkým zařízením. „V současnosti máme naplněno a v registru čeká zhruba 50 lidí, což je obvyklé číslo," říká ředitel Karel Vostrý. Žádné rozrůstání však v Žinkovech neplánují. „Spíše bychom do budoucna potřebovali místo jedné nevyhovující budovy postavit zcela novou," dodává ředitel.

Dům sociální péče Kralovice má kapacitu 90 lůžek a podle vedoucího úseku sociální péče Libora Formánka do budoucna ještě některá v zájmu komfortu obyvatel zřejmě ubudou. „Pro klienty je lepší, když vědí, že mají určitý prostor, který je jen jejich a o který se nemusí dělit s ostatními," míní Formánek.

S jeho názorem souhlasí Petr Štainigl pověřený řízením Domova poklidného stáří Vejprnice, jenž pojme 40 seniorů. „Domov dobře funguje v takřka rodinné atmosféře, nemáme potřebu přidávat lůžka," tvrdí Štainigl.
Centrum pečovatelských a ošetřovatelských služeb Město Touškov poskytuje pečovatelskou službu na Plzni-severu i jihu. „Celkem spolupracujeme s 34 obcemi, ve kterých je 18 domů s pečovatelskou službou (DPS). Pružně reagujeme na potřeby a požadavky našich klientů a zároveň se snažíme rozšiřovat služby i v dalších obcích. V květnu jsme uzavřeli smlouvu o poskytování pečovatelské služby v DPS obce Bohy, v jiných DPS se podle mých informací navyšování kapacity nechystá," řekla Tereza Landová, zástupkyně ředitelky touškovského centra.

Sociální síť 
a Plzeňský kraj

Podle údajů projektu Místo pro život připadá v Plzeňském kraji na 1000 seniorů 19,72 lůžka v seniorských domech. Ve srovnání s republikovým průměrem (23,12 lůžka) je to sice o 15 % méně, nicméně rok od roku jich úspěšně přibývá.

Kompletní výsledky průzkumu jsou k nalezení na oficiálním webu mistoprozivot.com.