„Předpokládaná hodnota zakázky je 4,8 milionu korun bez DPH," uvedl krajský radní pro zdravotnictví Václav Šimánek (ČSSD). Cena může být nakonec díky výběrovému řízení nižší. Před dvěma lety byla částka zhruba stejná, ale zahrnovala i DPH. V přepočtu tak kraj z vlastního platí za měsíc provozu záchytky 200 tisíc korun.

V podmínkách tendru stojí, že záchytka musí být provozována v blízkosti zdravotnického zařízení. „Zájemce musí nabídnout zajištění 6–12 lůžek, a to nepřetržitě," upřesňuje radní. Ročně záchytka ošetří 1700 osob, většinu z nich sem přivezou policisté. Loni jich bylo 1790, za první půlrok 2012 se klientů na Slovanech vystřídalo 903, což je více než loni za stejné období.

Poplatek za ošetření a pobyt na protialkoholní stanici je od loňského ledna shodný pro Čechy i cizince – 4300 korun. V průměru za ´přenocování´ zaplatí jen každý čtvrtý až pátý klient, tyto peníze zůstávají provozovateli záchytky, kraji je nevrací. „Příliš zisková záležitost to není právě vzhledem k tomu, že úspěšnost výběru je jen 20 – 30 procent," míní Šimánek. Jinde v republice se ceny pohybují od 2500 do 14 000 korun.

Výběrové řízení nespecifikuje, ve kterém městě by záchytka měla být, Plzeň je ale podle Šimánka nejlogičtějším řešením. Před dvěma lety se do výběrového řízení přihlásila pouze Poliklinika Slovany.