O půl hodiny později ale titíž krajští zástupci posvětili záměr na investiční úvěr do výše téměř jedné miliardy korun. „Je to nelogické. Nejdřív schválíte vyrovnaný rozpočet, hned poté úvěr až 900 milionů korun. Platí tedy jedno nebo druhé," říká opoziční zastupitel za ODS Vladislav Vilímec. Zatímco občanští demokraté záměr na úvěr nepodpořili, zastupitelé za TOP 09 a Starostové pro tento bod hlasovali.

Ekonomický náměstek hejtmana Václav Šlajs (ČSSD) ujišťuje, že tyto peníze kraj využije pouze na silniční stavby. Na ně by mohl získat peníze z Evropské unie, a to do výše sta procent. „Jen pitomec by tyto peníze nevyužil. Jenže je nutné je předem celé zaplatit, z Bruselu přijdou platby až zpětně," vysvětluje Šlajs. Kraj nyní vypíše výběrové řízení na poskytovatele investičního úvěru, čerpat jej bude nejdřív v druhé polovině roku 2014. „Splacení je naplánováno do konce roku 2016, aby nová garnitura, která vzejde z krajských voleb na podzim 2016, nebyla zatížena dluhem," slíbil ekonomický náměstek.

Kraj už má od letošního září otevřený tzv. revolvingový úvěr, který využil v listopadu. Plných 289 milionů korun ale bude podle Šlajse do konce roku splacených a kraj tedy znovu nebude mít žádný dluh.

Investiční úvěr, který není v návrhu rozpočtu zohledněn, je jen jednou částí, která opozici vadí. Kritizuje také škrty, k nimž hejtmanství přistupuje. Oproti letošnímu roku si nejvíce pohorší kultura a cestovní ruch, školství, doprava či informatika. „Zcela se ruší například podpora mateřských center či dotace na výstavbu a údržbu víceúčelových hřišť," upozorňuje starosta Dobřan a zastupitel za TOP 09 Marek Sýkora. Vadí mu také snižování v oblasti životního prostředí. „V roce 2011 dával kraj na vodovody a kanalizace v malých obcích 42,5 milionů korun, pro příští rok už je to jen 17 milionů," dodal Sýkora, podobná situace je podle něj i v dotacích na hospodaření v lesích.

Jedna z mála oblastí, kde kraj neškrtal, je vnitřní správa. „Čekal bych alespoň symbolické snížení těchto nákladů, když už koalice deklaruje šetření. Ale položka na vnitřní správu naopak mírně narostla," řekl starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek (TOP 09).

S ODS se topkaři shodnou také na kritice škrtů v kultuře a cestovním ruchu, řada festivalů a akcí (Skupova Plzeň, Festival Divadlo, Haydnovy slavnosti, Bienále kresby 2014) dostane oproti letošnímu či loňskému roku o desítky procent nižší příspěvek. „V některých případech může tak dojít k velmi vážným problémům ve financování těchto kulturních aktivit," varují občanští demokraté. Koalici ČSSD a KSČM proto předložili návrh na navýšení dotací, peníze chtěli vzít z rezervního fondu, v němž je nyní 70 milionů korun. Jejich návrh, stejně jako sedm dalších ale neprošel. O 21 milionů korun méně dostane i krajská záchranka. Podle jejího ředitele Romana Svitáka ale péče o pacienty ohrožena není.