Hejtmanství chce vrátit pokutu, kterou před třemi lety zaplatilo za nesrovnalosti v čerpání evropských dotací. 93 milionů Kč kraji doporučilo uhradit Ministerstvo financí ČR, jinak hrozilo utažením kohoutu s dotacemi.

Šlo o 2. a 3. výzvu Regionálního operačního programu Jihozápad, díky nimž vznikl například akvapark ve Kdyni, byl zrekonstruován rodný dům Augustina Němejce v Nepomuku či postaven pavilon jednodenní chirurgie Privamed v Plzni. Celkem se rozdělilo 7,5 miliardy korun.

Kvůli ´nestandardnímu´ hodnocení projektů byli později obviněni dva úředníci – šéf úřadu, přes který peníze z Bruselu do Plzeňského a Jihočeského kraje tečou, a jeho podřízený. Letos ale Městský soud v Praze rozhodl, že se Jiří Trnka ani Martin Půlpytel trestného činu nedopustili. „Pokud se nejednalo o trestný čin, pak nebyl důvod platit pokutu," vysvětluje náměstek hejtmana pro fondy EU Ivo Grüner (ČSSD).

Zastupitelé proto v pondělí schválili odeslání podnětu Nejvyššímu státnímu zastupitelství k podání žaloby proti ministerstvu financí. Jihočeši, kteří zaplatili pokutu ve výši 150 milionů Kč, tento krok udělali už loni na jaře. „Nechtěli jsme ohrozit čerpání dotací, teď už ale máme v ruce výrok soudu," zdůvodňuje prodlení Grüner. Rozhodnutí soudu není pravomocné, žalobkyně se odvolala, případem Trnky a Půlpytla se bude zabývat vrchní soud.

Plzeňské a jihočeské hejtmanství zaplatily celkem téměř čtvrt miliardy, tyto peníze se vrátily do programu a byly rozděleny dalším žadatelům v dotacích. „Dostaly je obce, školy a podobně, ne samotný kraj. A tyto peníze teď chceme po ministerstvu, protože právě to řeklo, že máme ´preventivně´ zaplatit formou příspěvku pro Úřad Regionální rady," řekl náměstek.

O tom, kdy by soud mohl rozhodnout, zda kraje dostanou peníze zpět, si netroufá vůbec odhadnout. Prý ale může jít až o několik let. „93 milionů korun je pro krajský rozpočet sice malá částka, ale pomůže. Mohli bychom dát peníze do dopravy, malým obcím nebo třeba na podporu méně populárních sportů," zmínil Grüner.

Soud kvůli 2. a 3. výzvě sice ještě u konce není, už loni v září ale byli Jiří Trnka a Martin Půlpytel odsouzeni k tříletým podmíněným trestům v jiném případu. Verdikt se týkal 5. výzvy ROP Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné. Vrchní soud v Praze v březnu Trnkovi tříletou podmínku potvrdil, Půlpytla obžaloby zprostil.