Dvacet čtyři májovníků, jež doprovázelo kromě hudební kapely i několik desítek místních obyvatel, se postupně zastavovalo v rodinách dívek z průvodu. „Na všechny holky jsme složili básničky, které se u nich doma recitují, rodiče mají sólo, zpívá se a tančí," vysvětlila spoluorganizátorka akce Ivana Slachová.

Rodiny si pro májovníky připravily občerstvení včetně alka i nealka. „No, na tom sluníčku to půjde rychle," smála se jednadvacetiletá Veronika Kučerová se štamprlí v ruce. Májového pochodu se zúčastnila letos poprvé. „Přivedl mne 
k tomu přítel, který už jde pochod potřetí. Je to úžasné, moc se mi tady líbí," 
pochvalovala si mladá blondýnka tradiční akci. „Ale ty tance jsem se učila docela dlouho," svěřila se 
s úsměvem.

Kromě Kozojed navštívil průvod také okolní obce. „Některé dívky, které jsou 
v průvodu, tak nepocházejí přímo z Kozojed, proto jsme jeli jejich rodiny navštívit do nedalekého Borku a Lednic," zdůvodnila třiadvacetiletá Ivana Slachová, která se tradičního průvodu účastní od svých patnácti let. „Vždycky se mi to moc líbilo, tak jsem začala také tancovat," svěřila se spoluorganizátorka.

Na závěr se zatancovalo 
u májky, která byla následně řádně zalita pivem. Po náročném odpoledni začala v místním kulturním domě večerní májová zábava, pro kterou si májovníci připravili předtančení. „Nacvičovali jsme to od začátku března," podotkla Ivana Slachová.

Tradiční májový průvod prochází Kozojedy jednou za dva roky. „Je to tradice, vím, že se tady takhle tancovalo už po válce, ale pak to nějak utichlo a v roce 2000 to bylo zase obnoveno," dodala spoluorganizátorka.