Krajská hygienická stanice (KHS) Plzeňského kraje provedla na začátku týdne další měření kvality vody a zaměřila se především na místa, kde byla kvalita vody v minulých týdnech zhoršená.

„Provedli jsme měření na Hracholuské přehradě, kde se dle rozboru vyskytuje méně sinic, než při předchozím měření. Kvalita vody se tam zlepšila, ale stále to není ideální,“ uvedla vedoucí hygieny obecné a komunální KHS v Plzni Radmila Koubová. „Na Vranově a Butově je průhlednost vody kolem půl metru.

Tam podmínky je koupání příznivé nejsou, ale nevyskytují se tam toxické organismy,“ upřesňuje hydrobiolog z Povodí Vltavy Jindřich Duras. Podle něj se zhoršila kvalita vody také u silničního mostu. Na Radosti a u hráze je voda ještě relativně dobrá.

KOTYNKA SE ZHORŠILA

Další měření bylo provedeno na rybníku Valcha na Klatovsku. „Stejně jako při předchozím měření je tam voda nevhodná ke koupání,“ sděluje Koubová. Zhoršenou jakost vody evidují hygienici také v biotopu Kotynka v Dobřanech. V poslední době se však mírně zlepšila kvalita vody jezírka ve Škodalandu v Liticích, kde odborníci koupání doporučují.

Co se týče koupání v Plzni, je podle Jindřicha Durase situace v současné době na většině míst stále ještě velmi příznivá. „Mnohem vyšší kvalitou, než v předchozích letech se pyšní košutecké jezírko, kde je v současné době průhlednost více než dva metry,“ uvádí hydrobiolog.

Podle něj jsou výborné podmínky ke koupání také na Kamenném, Šídlovském a Boleveckém rybníku. „Kamenný rybník má sice hnědou barvu, ale to je zcela přirozené a neškodné. Průhlednost je tam 1,4 metru,“ vysvětluje Duras.

NEJLEPŠÍ KOUPÁNÍ

Na Šídlováku se průhlednost v poslední době překvapivě zvýšila, teď se pohybuje kolem 2,5 metru. „Zřejmě nejlepší koupání je v Boleveckém rybníku, kde je aktuálně průhlednost čtyři metry,“ je si jist odborník.

Podle něj se v poslední době mírně pohoršila kvalita v Třemošenském rybníku, přesto se ještě nejedná o vodu nevhodnou ke koupání.

„Nedoporučil bych koupání v Českém údolí, kde je silný vegetační zákal a průhlednost asi 45 centimetrů,“ upozornil na závěr Jindřich Duras.