Programový ředitel Plzně 2015 Jiří Sulženko řekl, že taková konference nemá v republice obdoby. „Hledali jsme témata, kterými můžeme na národní úrovni přispět do debaty na téma rozvoje měst. A spolupráci byznysu, politiky a kreativního průmyslu se nikdo jiný nevěnuje na takové úrovni jako my a spolupořádající Aspen Institute Prague," nechal se slyšet.

Témata byla čtyři. Digitální technologie ve službách města, inovativní způsoby financování kultury, platformy pro podporu kulturních a kreativních průmyslů a moderní kulturní instituce. „Jedná se o oblasti, které jsme v rámci Evropského hlavního města kultury průběžně rozvíjeli. Jde například o mobilní aplikaci Skryté město či kreativní zónu DEPO2015," dodal ředitel Plzně 2015 Jiří Suchánek.

Konference ale nebyla zdaleka jen o Plzni. O své zkušenosti se dělili například Kim Tuin z kreativní zóny NDSM Amsterdam, Štěpán Kubišta z pražských Jatek78, Petr Rad-koff z Tabačka Kulturfabrik Košice, Gergely Böszörményi Nagy z Design Terminal Budapešťa další. Michael Badics z Ars Electronica Solutions v Linci. „Je to společnost, která ve vlastních laboratořích vymýšlí produkty a prodává je komerčním firmám. To by měla být i budoucí cesta pro depo a pro práci v něm," dodal Jiří Sulženko.

Open App!
Součástí konference Open Up! bylo také večerní vyhlášení výsledků soutěže Open App!, již organizovala Plzeň 2015 a As-pen Institute Prague. Soutěž hledala nápady na nové webové či mobilní aplikace, které by pomohly zlepšit veřejný život. Sešlo se 13 projektů, z nichž pětičlenná porota expertů vybrala pět, mezi nimiž se rozhodovalo. „Do finálové pětice se dostala například aplikace Na-ovoce, která by měla mapovat volně rostoucí ovocné stromy, jejichž plody si lidé mohou natrhat. Další aplikace Pointevent by zase měla mapovat kulturní události kolem člověka, který ji používá," řekla za Plzeň 2015 Michaela Mixová. Další návrh zase přišel s aplikací, která dokáže spočítat, jestli je lepší si určitou věc (auto, nářadí…) koupit, nebo stačí si ji půjčit.

Autor nejlepší aplikace získal 50 tisíc korun na to, aby mohl nápad zrealizovat. Jaká aplikace zvítězila, se dočtete zítra.