Své služby poskytuje rodinám s dětmi se zrakovým nebo kombinovaným postižením, a to od narození do sedmi let věku v regionu celých západních Čech.

„Jestliže naši pomoc na začátku využívalo kolem dvou až tří desítek rodin ročně, dnes je jich dvaašedesát! Za dobu našeho působení prošlo střediskem už 180 rodin. Jde především o terénní službu, kdy za rodinami vyjíždíme, každá poradkyně třikrát za týden, během jednoho dne stihne objet dvě až tři," přibližuje činnost střediska jeho ředitelka Miroslava Bartošová.

Předávají rodičům řadu informací pro rozvoj dítěte, speciálně pedagogické, základní psychologické a sociálně-právní poradenství. Spolupracují také zejména s očními lékaři, neonatalogy a neurology z FN Plzeň, logopedy, specializovanými terapeuty a dalšími odborníky.

Středisko pro ranou péči poskytuje služby zdarma a jeho provoz je hrazen zhruba ze 70 % z dotací MPSV, přispívá také plzeňský magistrát, kraje, města a obce a nadační fondy. „Pro nás je v tomto směru velmi důležitý nadační fond Světluška, který nás podporuje už léta a pravidelně. Z posledního ročníku sbírky Světluška jsme dostali 250 000 Kč. Druhým fondem je Leontýnka, od níž máme zapůjčené auto právě pro výjezdy do terénu," vypočítává Bartošová.

Drobnější dary poskytují i sponzoři. Letitá je spolupráce s dámským Lions Clubem LC Plzeň Bohemia, který ve spolupráci se Západočeskou galerií pořádá dnes v Masných krámech benefiční koncert Vlídný tmavomodrý svět. „Z výtěžku zakoupíme iPad, multimediální dotykový počítač, který má velký displej, je jednoduchý na ovládání právě pro naše hendikepované děti," uvedla Bartošová.

Středisko pomáhá nejen radou, doporučeními, vedením rodin k péči o postižené dítě, ale také zapůjčováním pomůcek potřebných k úspěšné rehabilitaci dítěte. „Učíme rodiče, kteří jsou zahlceni převážně negativními zprávami lékařů o jejich potomkovi, jak s dítětem zacházet, jak si s ním hrát, jak stimulovat jeho zrak i jak s ním cvičit. Každá z rodin má svou poradkyni, která jim pomáhá radou i praktickým nácvikem se o dítě starat tak, aby rodina mohla žít běžným životem," doplňuje Bartošová.

Ona i její spolupracovnice pak mají velkou radost, když děti začnou prospívat a mohou se začlenit do běžných škol a podobně. „Jeden takový chlapec dnes také přijde na koncert. Jeho prognóza byla: nebude chodit, vidět a slyšet. Dnes je hoch přes své zdravotní problémy plně začleněn v běžné škole mezi zdravými dětmi. A takových případů máme víc. Cílem je, aby dítě bylo co nejvíce soběstačné," dodala ředitelka Bartošová.

Středisko rané péče Plzeň o. p. s.

Za dobu provozu, tedy za 10,5 roku, střediskem prošlo a jeho služeb využilo už 180 rodin s hendikepovanými dětmi.
Benefiční koncert Lions Clubu Plzeň Bohemia Vlídný tmavomodrý svět se koná (ve spolupráci se ZČG) v Masných krámech. Dnes od 18:30 hod.