Herci, kulisy, kostýmy a celý divadelní fundus se už koncem května začne přesouvat do Nového divadla v Jízdecké ulici. „Momentálně čekáme na pokyn stavbařů, zda budeme moci od 20. května začít s prvními přesuny,“ potvrdil vedoucí umělecko-technického provozu Divadla J. K. Tyla Jan Baxa.

Celý divadelní ansámbl se na nové moderní divadlo, které nahradí havarijní prostory v Prokopově ulici, velmi těší. Populární plzeňský herec a autor mnoha divadelních komedií Antonín Procházka připomněl, že v Komorním divadle strávil 37 let. „Je to trochu nostalgie. Odehrály se tu všechny premiéry mých divadelních kousků. Ale na sentiment není čas, život pádí dál,“ řekl Deníku Procházka. Komorní divadlo mělo a má podle něj svého ducha, který se do nové budovy nepřestěhuje. „Bude dlouho trvat, než jím nová budova nasákne, než se takzvaně zaprdí. To už ale budou prdy mladých herců, já jsem své odevzdal Komornímu divadlu,“ vysekl svým svérázným způsobem poklonu staré scéně dramatik.

I když stěhování teprve vypukne, staré divadlo jím žije už několik měsíců. Pro transport se připravují archivy, provádí se soupis mobiliáře a určuje se, co bude převezeno.

Jako první pojedou rekvizity, ještě se ale čeká na vybudování nákladové rampy v Novém divadle, která je k přesunům nezbytná. Pak se přestěhují kulisy k těm inscenacím, které už v repertoáru Komorního divadla skončily, ale budou se hrát i v příští sezoně.

V červenci dojde ke stěhování administrativy, zabalí a přestěhuje se účetnictví, počítače a přepojí se telefony.

Duch Komorního divadla se pak může začít rozhlížet, zda se mu bude v nových a moderních prostorách líbit. První divadelní zkouška by tu měla proběhnout podle naplánovaného harmonogramu v pondělí 30. června, půjde o muzikálový Divotvorný hrnec, Polibek pavoučí ženy a Footloose. Zkoušet se bude celé prázdniny, v posledních dnech před otevřením nové scény proběhnou také zkoušky Smetanovy Prodané nevěsty, která bude éru Nového divadla v Plzni slavnostně zahajovat 
2. září 2014.

Podle technického náměstka primátora Pavla Šindeláře (ODS)

bude hlavní faktický přesun do nové budovy probíhat asi od poloviny června, kdy bude stavba fakticky dokončena. Skluz má sousední parkovací dům, kterému zastupitelé prodloužili lhůtu do poloviny července, a to kvůli sjednocení parkovacích technologií s Rychtářkou. „Vše bude ale včas zkolaudováno a otevřeno," prohlásil Šindelář.

Veřejnost se do Nového divadla bude moci podívat na konci června, kdy jsou naplánovány komentované prohlídky. „Den otevřených dveří je naplánován na víkend 
21. a 22. června. Bude to zajímavé už proto, že se tu budou pohybovat divadelníci a lidé uvidí divadlo nejen z hlediště," dodal Šindelář.