Strážníci evidují v průměru pět oznámení o zatoulané zvěři denně. Ne ve všech případech to ale končí odchytem, těch mají strážníci za rok kolem osmi set. V drtivé většině chytají a odvážejí zatoulané psy.

Zhruba jedna třetina všech odchycených psů se záhy vrátí svému majiteli. Jde o psy, kteří mají čip, a strážníci tak snadno mohou zjistit jeho majitele. „V tom případě není problém jej kontaktovat a psa mu odvézt," vysvětluje Kokoška. Pokud strážníci majitele nezastihnou, nechají mu ve schránce oznámení, že psa odvezli do útulku.

Horší to však je, když pes žádný čip nemá. „Pak jej vezeme rovnou do útulku," říká Bednář. Více než dvě třetiny psů, které do útulku odvezou, se podle jeho zkušeností vrátí domů. Ti další mají bohužel smůlu.

Lidé jsou bohužel schopni vyhodit z domu i takové štěně.V některých případech to končí i tak, že než dojede hlídka na místo, pes si poradí sám. „Bylo to v roce 2013. Volali nám, že na parkovišti u jednoho supermarketu na Gerské ulici běhá mezi lidmi pitbul. Když jsme ale přijeli na místo, pes už tam nebyl. U obchodu stála jeho majitelka, od níž jsme se dozvěděli, že tam psa přivázala a šla nakoupit. Toho však mezitím někdo odvázal. Po chvíli jsme zjistili, že pes má naučenou cestu od paneláku k obchodu a zpátky, takže nás napadlo, že mohl jít domů. Jeli jsme tam i s majitelkou a psa jsme skutečně našli. Někdo ho dokonce pustil do do domu a on poslušně čekal u dveří do bytu. To bylo opravdu velice dojemné setkání," zavzpomínal Kokoška.

Po psech pak strážníci často chytají kočky, které jsou ve městě přemnožené. Řada lidí je totiž krmí. „Chytáme je kvůli kastraci a poté je zase vracíme. Účelem určitě není pochytat všechny kočky ve městě a někam je zavřít," podotýká Kokoška s tím, že člověk bezpečně pozná kočku, která odmalička žije na ulici, od té, která je ze zájmového chovu a je zvyklá na domácí podmínky. „To je potom jiný případ, kdy se též snažíme zjistit majitele," uvádí.

Zároveň vzpomíná na případ, kdy se na strážníky obrátila žena s tím, že jí kocour zalezl po vanu a ona ho skoro už dva dny nemůže dostat ven. „Prostě se rozhodl, že tam zůstane a nic s ním nehnulo. Nakonec jsem tam vlezl za ním, vytáhl ho a předal jej šťastné majitelce."

Hadi na poště

Zdeněk Bednář zachraňoval s kolegou srnku, která uvízla na ledu na řece za Čechurovem. Lidé však nechovají jen psy a kočky. „To je od papoušků, přes morčata po želvy a různá exotická zvířata," uvedl Bednář. Výjimkou pak podle něj není to, že když chce někdo s chovem skončit, odnese zvíře i s klecí k popelnici. Strážníci pak zvířata vozí do Záchranné stanice živočichů Plzeň.

„Plazy a pavouky pak vozíme do Akva-Tery na Palackého náměstí," uvádí Kokoška. To, že lidé někde najdou hada nebo pavouka, není podle nic zvláštního.

„To se stalo v roce 2012. Volal nám operační s tím, že na zastávce MHD v Doudlevcích se plazí had. Když jsme tam přijeli, objevili jsme krajtu australskou, která měla 1,5 metru," vypráví Kokoška. Velice kuriózní je pak historka z května 2012, kdy se hadi objevili v poštovním depu v Křimicích. „Kdosi poslal v balíku korálovky červené. Zaměstnance pošty večer vyděsili dva hadi, ráno jsme pak jeli ještě pro třetího," směje se Kokoška. Běžný je podle jeho slov výskyt hadů ve stupačkách panelových domů.

Srnka na ledu

Své zkušenosti pak strážníci mají i s divokou zvěří volně žijící ve městě a zejména pak jeho okrajových částech. „Jde například o divoká prasata nebo zajíce; za zajíci se zase stahují lišky atd. Tato zvířata neútočí, a pokud ano, v drtivé většině je to v sebeobraně," podotýká Kokoška. Zdůrazňuje též, že velkou chybu lidé dělají, když sbírají mláďata volně žijících živočichů v domnění, že dělají dobrý skutek, a odnáší si je domů. „Třeba takovému zajíčkovi nikdy nezajistí tak dokonalou potravu, jakou má z mateřského mléka. Pak to končívá špatně," upozorňuje Kokoška.

V městské aglomeraci podle něj žije mnoho divokých zvířat. „Není to nic výjimečného. Zrovna před několika dny jsme kousek za Čechurovem zachraňovali srnku, která uvízla na zamrzlé řece, kam zřejmě spadla ze srázu. Pověsili jsme se na lana a nakonec se nám ji podařilo zachránit," popsal Bednář.

Všechna odchycená zvířata jsou evidována. Více informací lidé naleznou na webu odchytzvirat.plzen.eu.