„V Plzni se podařilo vybudovat Nové divadlo za miliardu korun, silniční okruh, zrekonstruovat fotbalový stadion nebo začít s rekonstrukcí úpravny vody," vypočítává primátor Martin Baxa (ODS). Dalším kladem je podle něj skutečnost, že se podařilo zachránit a dovést do úspěšného konce projekt Evropského hlavního města kultury.

Koalice si stojí také za výstavbou nového depa pro Plzeňské městské dopravní podniky. „Stojíme si za rozhodnutím zatížit rozpočet města každoročně po dobu 26 let 98 miliony korun," uvedl technický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD) s tím, že je přesvědčen, že zvolený model je pro město výhodný, projekt je dobrý a ´v budoucnu se potvrdí, že to bylo správné rozhodnutí.´

Opozice sráží koaliční nadšení zpátky na zem. „Západní silniční okruh má zatím minimální využití, když vede jen z Borských polí do Křimic. Radnice už měla dávno pracovat na výkupech pozemků pro navazující napojení na Lochotín, ale nedělala to," prohlásil zastupitel za TOP 09 Michal Vozobule.

Problém vidí i v miliardovém Novém divadle, protože kvůli tak velké stavbě se výrazně zvýší provozní náklady. „Je ohrožen další kulturní život pro spolky a neziskové organizace, peníze se přelejou do divadelního molochu," míní Vozobule. Za velký problém považuje finance. „Pokud k půjčeným miliardám od banky přičteme rizikový závazek za depo, stává se Plzeň nejzadluženějším statutárním městem v ČR v přepočtu na jednoho obyvatele," uvedl Michal Vozobule.

Hospodaření města kritizuje také bývalý ekonomický náměstek primátora Vladimír Duchek (Pravá volba pro Plzeň). „Navíc mě děsí úvahy ekonomomického náměstka Zrzaveckého vybudovat městský pivovar. „Město by muselo přijmout další miliardové dluhy," varuje Duchek.

Ale opozice umí i pochválit. „Super je práce na Loosových interiérech a také zřízení organizace Plzeň Turismus," míní Vozobule. O úspěšnosti Evropského hlavního města kultury se hodlá bavit za rok. „Pak si to povíme," dodává.

Za co jsou koaliční občanští a sociální demokraté ochotni přijmout kritiku, je skutečnost, že dostatečně nezklidnili centrum města tak, aby v něm byl menší provoz. A dluh přiznávají také v problematice parkování ve městě. To, že se ideálně mnohokrát neshodli, komentoval primátor slovy: Byl to sňatek z rozumu.