Možná zvýšený dohled strážníků, ale žádné další bezpečnostní opatření plzeňské knihovny zřejmě nepřijmou. Po tragédii v Horní Bříze, kde útočník zavraždil 27letou knihovnici, se o problému bezpečnosti diskutuje stále více.

„Je to hrozná tragédie, ale knihovna je veřejná instituce, kam může přijít každý. Pokud bychom tu chtěli nějak zabezpečit pohyb, tak by to znamenalo vlastně letištní systém kontroly," říká náměstek primátora Martin Baxa (ODS), který má knihovny v resortu. Řekl, že s šéfy knihoven bude jednat o tom, co by bylo možné udělat pro větší bezpečnost. „Představuji si užší spolupráci s městskou policií. Hlavně ve smyslu, aby v případě konfliktu byli schopni ihned reagovat," vysvětlil Baxa.

Zkušenosti s agresivními návštěvníky šéfové knihoven přiznávají. „Většina našich uživatelů je ale slušná. Přesto máme i zkušenosti se slovní agresí, dopouštějí se jí zejména muži. To ale není dáno knihovnou jako takovou, ale spíš tím, že přibývá lidí, kteří jsou nezaměstnaní a prohlubují se jejich sociální problémy. Příčinou agrese je pak podle mě neléčené duševní onemocnění," míní ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová. Říká, že knihovníci jsou proškolení, jak postupovat v případě konfliktu. Pro pocit ochrany mívají někteří po ruce pepřové spreje.

600 lidí v knihovně

Ředitel Studijní a vědecké knihovny v Plzni Daniel Bechný je rovněž přesvědčen o tom, že v Horní Bříze šlo o mezní tragickou situaci. „Rozhodně nejde říci, že na vině je bezplatný internet, který do knihoven přivádí problémové lidi, protože jinde se k němu těžko dostanou. Problémoví zákazníci existují i jinde. Máme zkušenosti s tím, že někdy musíme volat strážníky nebo policii," potvrdil Bechný s tím, že knihovnou denně projde kolem 600 lidí.

Bechný připomíná, že při útoku v Havlíčkově Brodě si agresor vybral hospodu, jinde šlo o útok ve škole. „Prostě někdy nepomohou ani dvě ochranky, bohužel," dodal Daniel Bechný.

Mluvčí strážníků Jana Pužmanová Deníku sdělila, že městská policie zatím zvýšený dohled v knihovnách nechystá. „V rámci běžného výkonu služby sem ale strážníci na kontrolu někdy docházejí," uvedla Pužmanová.

Městská knihovna v Horní Bříze zůstává uzavřena. Nikdo si zatím netroufá říct, na jak dlouho. Starosta Vojtěch Šedivec uvedl, že město chce knihovnu přestěhovat, protože pár kroků od ní je obchod, kde se scházejí problémoví lidé. Horní Bříza si s myšlenkou přesunu pohrává už delší dobu, pondělní tragédie stěhování nejspíš uspíší.