„Ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje je instalován počítač s volným přístupem k této aplikaci ve druhém patře hlavní budovy ve Smetanových sadech," informuje tisková mluvčí SVK PK Martina Košanová. Přijít a zdarma vyzkoušet si ji tedy může každý návštěvník knihovny.

Ve dvaceti lekcích jsou kombinovaná cvičení vhodná pro udržení pozornosti, ilustrační videa a e-book. Praktická cvičení umožní zlepšení práce očí a mozku a rozšíření zrakového rozpětí. A právě to je klíčové. Zrakové rozpětí netrénovaného člověka je 1-2 slova, u školeného čtenáře je to 3-4 slova. Díky kurzu se na stránce méně často zastavuje a ve výsledku ji přečte o půl minuty rychleji. Na konci každé lekce následuje okamžitě zpětná vazba, uživatelé získávají motivační ocenění.
Po absolvování kurzu by měl být každý schopen zvýšit svou rychlost čtení minimálně o 100 %. Účelem je, aby se uživatel naučil číst nejen rychleji, ale i efektivněji. Pokud totiž čtenář věnuje knize dvě hodiny denně, ušetří sedm hodin týdně, za rok už to dělá přes 360 hodin. To rozhodně není málo.¨

Aplikace Rozečti.se
- zdarma dostupná ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje
- Po-Pá: 8:00 – 17: 00
- po absolvování kurzu rychlejší a efektivnější čtení minimálně o 100 %

Dovednost rychlého čtení je oblíbená především v USA, Austrálii nebo Německu a to dokáže přilákat i Čechy. „Určitě se to hodí. Člověk ušetří čas a zároveň si to i líp zapamatuje. Navíc pokud má na zkoušky přečíst tisíce stran, ten časový rozdíl už bude dost velký na to, aby se vyplatilo věnovat pár hodin nebo dnů tomu kurzu," říká Matěj Pokorný, student vysoké školy.

Spokojenost s produktem vyjadřují i jeho domácí uživatelé. „Vše bylo naprosto v pořádku. Kurz mi pomohl výrazně zvýšit rychlost čtení a předčil má očekávání," píše na webu projektu uživatelka Zuzana Chlupová.

Daniel Straka