Již potřinácté se otevřel chotěšovský klášter široké veřejnosti. Uplynulou sobotu se zde totiž opět konala akce Večer pro klášter Chotěšov, kterou pořádá občanský spolek Chotěšovská vlna. „První akce proběhla paradoxně v Plzni, byla pro rodinu a kamarády. Další rok už jsme ale byli zde v Chotěšově," přiblížil počátky Pavel Říha z Chotěšovské vlny.

Právě tento spolek začal v minulosti v klášteře ve volných chvílích pracovat. „Ujali se hlavně těch činností, které nejsou až tak viditelné, ale velmi potřebné. Postarali se o vysekání křovin v zahradách nebo opravovali a natírali okna," popsal počáteční činnost Vlny architekt Jan Soukup, který předsedá spolku Klášter Chotěšov. „Pro klášter se snažíme získávat dotace, za více než dvacet let jsme získali téměř 60 milionů. Jako první se začalo s potřebnou opravou střech, i tak ale ještě jedna část chybí," řekl Soukup.

Na opravu kláštera přispívá i Chotěšovská vlna. „Z peněz z loňské akce nechali zrestaurovat jedny z dveří. Řeknete si 'jen dveře', ale vyšlo to na 60 tisíc korun," řekl architekt.

Na Večer pro klášter Chotěšov se přijel podívat také Pavel Bílik, který bydlí u Domažlic. „Byl jsem tu se ženou před dvěma lety a je vidět, že se tady za tu dobu na klášteře pracovalo," prozradil Bílik. Podle něj je důležité podobné akce dělat. „Klášter se díky tomu dostane do povědomí více lidí," řekl Bílik.

Na letošním Večeru pro klášter Chotěšov si mohli diváci například poslechnout přednášku architekta Soukupa, podívat se, jak vypadala armáda, četnictvo, finanční stráž a sbor uniformované stráže bezpečnosti v letech 1918 - 1938/39 v podání spolku Prapor SOS Falknov nad Ohří, zhlédnout šermířský souboj, nebo si dokonce vystřelit z muškety. K poslechu hrál mimo jiné Ivan Mládek, vystoupilo také duo Dubnička – Lahoda.

Nechyběly samozřejmě ani prohlídky kláštera s výklady průvodců, zajímavostí byl noční videomapping na klášterní budovu.

Klášter Chotěšov si můžete prohlédnout kterýkoliv víkend nebo v týdnu po předchozí domluvě.