Prezident Miloš Zeman zahájil třídenní návštěvu Plzeňského kraje na krajském úřadě, část odpoledne strávil ve výrobní hale Doosan Škoda Power a při diskuzí s jejími zaměstnanci. Hlava státu ve Škodovce pochválila hospodářské výsledky Doosanu. Podle Zemana mají zaměstnanci důvod se usmívat, protože jejich průměrná mzda je 30 tisíc korun.

Otázky, které prezidentovi dělníci kladli, se týkaly celostátních témat. „Každý má svaté právo demonstrovat za svůj názor. Problém je v tom, že některé sdělovací prostředky zkreslují počty účastníků demonstrací," vyjádřil se k sobotní demonstraci proti islamizaci Evropy.

Vyhýbavě odpověděl i na otázku, zda Evropu čeká revoluce kvůli migraci z Afriky a Asie. „Demokratická revoluce jsou volby. Máte – li svobodné volby, nepotřebujete kalašnikov. Lidé, kteří nechodí k volbám, se chovají zbaběle. Účastí na volbách uděláte sametovou revoluci a skončí ti, kteří nemají v politice co dělat," prohlásil.

Celý pondělní program prezidentského páru jsme sledovali on-line, více ZDE

O současné vládě premiéra Bohuslava Sobotky pak řekl, že v ní sedí více a méně moudří ministři: „Jsou tam dva, nebudu je jmenovat, o nichž můžu říct, že kdyby ve vládě nebyli, tak by její úroveň neklesla."

V Dobřanském centru Káčko, kam prezident zamířil pak, byla hlavními tématy místní psychiatrická nemocnice… A opět migrační krize.

Starosta Martin Sobotka se zeptal, jak prezident komunikuje s ministry. Narážel především na šéfa zdravotnictví Svatopluka Němečka, který vloni po vraždě knihovnice v Horní Bříze odvolal ředitele dobřanské nemocnice Vladislava Žižku. Zaměstnanci i místní totiž stáli za ředitelem a dodnes rozhodnutí těžce nesou. Prezident zareagoval, že do personálních kompetencí ministrů zasahuje velmi málokdy: „Za to prezident nemůže být a není odpovědný."

Dotaz na případné bránění evropských hranic však jako by čekal. „Pokud se nepodaří vytvořit efektivní obranu hranic Evropské unie, máme dvě cesty. Tvářit se, že se nic neděje, nebo se připravit na obranu hranic. Já jsem pro tu druhou cestu," důrazně pronesl Zeman.

Referendum o případném vystoupení z Evropské unie by prý podpořil, ačkoliv by však byl proti vystoupení. „Měli bychom zůstat a společně překonat její naprostou neschopnost řešit migrační krizi. Ale vy byste měl svaté právo být pro," obrátil se prezident k tazateli.