Na dodávce rostlin, která se k nám dostala z Itálie, totiž její pracovníci zjistili výskyt žlabatky (Dryocosmus kuriphilus).

Tento blanokřídlý hmyz je celosvětově považován za nejzávažnějšího škůdce kaštanovníku, a jeho zavlečení do ČR by se neobešlo bez následků. „Usídlení tohoto škůdce na našem území by mohlo mít za následek environmentální degradaci lokalit, v nichž jsou kaštanovníky součástí životního prostředí, parkových a zahradních úprav," varuje ředitel Státní rostlinolékařské správy Zdeněk Mach a dodává: „Pěstitelé, kteří si v nedávné době zakoupili a vysadili stromky kaštanovníků, by měli těmto rostlinám věnovat zvýšenou pozornost a při podezření z výskytu žlabatky ihned informovat kterékoli naše pracoviště."

Že žlabatka kaštanovník, lidově nazývaný také jedlý kaštan, napadla, se podle SRS pozná když začnou rašit listy. Hmyz totiž přezimuje v pupenech. Od dubna se především na mladých větvičkách, listových řapících nebo na středním žebru listu objevují takzvané hálky, v nichž se vyvíjí a kuklí larvy. Během června se líhnou.

Varování rostlinolékařské správy do plzeňských zahradnictví dorazilo. Nejde prý o nijak zvlášť žádané zboží, nicméně prodejci jsou ve střehu. „Kaštanovník setý momentálně nenabízíme, ale o nařízení víme," potvrdila Marie Sýkorová ze zahradního centra Fišer. „Není to rostlina, kterou by si lidé dávali běžně na zahradu. Když by o ni někdo měl zájem, musíme ji nejprve objednat. Strom musí mít osvědčení SRS, že je zdravý," řekl Jan Kraus, provozní ředitel zahradního centra Přemysl Písař.

Na co dát pozor

Podezřelé jsou odrůdy kaštanovníku Marrone di Marradi, vypěstované italskou firmou Dalmonte Natale, Faenza a dodané prostřednictvím slovenské firmy Centrum rozvoja záhradníctva, s. r. o., Prievidza.