Kromě stávající rektorky Ilony Mauritzové se o post v čele instituce, která hospodaří s ročním rozpočtem okolo dvou miliard korun, ucházejí další tři kandidáti.

Vedle Miroslava Holečka, ředitele vysokoškolského ústavu Nové technologie – výzkumné centrum, jenž při předchozí volbě v souboji s Mauritzovou jen o tři hlasy neuspěl, je mezi kandidáty také proděkan pro studijní a pedagogickou činnost Fakulty pedagogické Ladislav Čepička a vedoucí katedry filozofie Fakulty filozofické Nikolaj Demjančuk.

„Pro mnohé je moje kandidatura překvapením. Mám však co říct a doufám, že to uslyší i paní rektorka, případně nový rektor," uvedl Demjančuk, který chce upozornit například na nepříznivý finanční vývoj univerzity. „Poslední tři roky je každý rok horší a horší. Vycházím z pozice vedoucího katedry. Ta před dvěma roky dostala na jednoho studenta 237 korun, letos to je 128 korun. Dostali jsme se na hranici, s níž je nutné něco udělat," přiblížil Demjančuk, který by chtěl zúročit i své zkušenosti coby dlouholetý člen akademického senátu. „Na své předpoklady pohlížím velmi kriticky. Myslím ale, že debata, která bude mezi všemi kandidáty, bude pro budoucí vedení univerzity prospěšná," uvedl.

„O mé kandidatuře se definitivně rozhodlo v pátek. Teď začínám pracovat na volebním programu," řekl Čepička s tím, že nechce nic vytýkat současnému stavu univerzity, ale chtěl by ovlivnit její budoucí směřování. ZČU nyní čeká tvorba dlouhodobého záměru na roky 2016 až 2020 či nastartování výzkumných center, pro něž se z evropských dotací vybudovala nebo budují nové moderní budovy.

O svém programu má naopak jasno Holeček, jenž o post rektora usiloval už před čtyřmi lety. „Hlavními pilíři pro mě i nadále zůstává vize, důvěra a spolupráce," uvedl Holeček s tím, že ZČU získala řadu kvalitních projektů, má pestrou skladbu fakult. „Svorníkem toho je jasná vize toho, kam se chceme ubírat, a vzájemná důvěra, aby nás vnitřní problémy nebrzdily v dalším rozvoji," uvedl Holeček, který ocenil, že kandidátů je více, a jejich dialog tak bude pestrý. Při minulé volbě stanul proti Mauritzové jako jediný oponent.

„Více navržených kandidátů je otázkou demokracie akademické půdy a pro mne i známkou toho, že univerzita je v dobré kondici a demokratické procesy u nás fungují tak, jak mají," uvedla Mauritzová, která by nadále chtěla pokračovat v započaté práci. „Nyní nás čeká náročné období včetně dokončování velkých projektů financovaných z Evropské unie, u něhož bych chtěla být," řekla Mauritzová.

Kandidáty na post rektora navrhovali členové akademického senátu. V jejich rukou bude i volba. Ta pravděpodobně proběhne 19. listopadu. Ke zvolení je nutná nadpoloviční většina hlasů.

Funkční období, jež je čtyřleté, Mauritzové končí 28. února 2015.