Třiašedesátiletý řidič trolejbusu odešel v pátek do důchodu a za volantem trolejového vozu seděl naposledy. Jeho přátelé se proto rozhodli udělat mu rozlučku, na kterou nikdy nezapomene. Do akce na poslední chvíli zapojili i manželku a dceru.

Vše začalo už v devět hodin ráno. V tu dobu na zastávce městské hromadné dopravy Mrakodrap na Americké třídě v Plzni stepovala skupinka lidí a čekala, až tudy bude projíždět linka číslo 12, kterou řídil jejich kamarád, jehož všichni familiérně oslovovali Čendo.

Trolejbus přijel do zastávky přesně v 9.22 hodin. Překvapený řidič nemohl vyjít z údivu, když na místě viděl tolik známých tváří. Všichni nastoupili do vozu a jízda se rázem stala atrakcí nejen pro samotného řidiče, ale i pro cestující, kteří nic netušili.

„Podává se pivo, máme tady také noviny a pro každého tatranku. Na počest řidiče, který právě teď jede svou poslední jízdu a poté odchází do důchodu, si připijeme výbornou ořechovkou," ohlásil po nástupu do trolejbusu jeden z organizátorů akce Martin Janoušek a začal přítomným rozdávat panáky. Všichni cestující pak dojatému řidiči zatleskali a popřáli mu mnoho štěstí do penze.

Trolejbus po několika minutách dorazil na konečnou do Božkova, kde se otočil a zamířil do vozovny. Tam všechny na památku zvěčnil fotograf.

„Vůbec nevím, co na to mám říct, je to od nich moc hezké. Jsou to vtipálci, úplně mě dostali," svěřil se ve vozovně pan Daňhel, který za volantem trolejbusu strávil dlouhých 29 let. „Nikdy jsem si nemohl stěžovat, tu práci jsem měl moc rád," řekl muž, který předtím jezdil ještě s osobákem a chvíli pracoval ve Škodovce.

A jaké má teď plány? „Nějaký čas si určitě budu naplno užívat penzi," prohlásil bez váhání Daňhel, který má dceru, syna a raduje se také z jednoho vnoučete.

Mezi jeho koníčky patří kino a také posezení s přáteli u piva. Tam se také zrodil nápad s rozlučkou. „Něco jsem tušil, ale tohle ne. Tajili to, aby mě překvapili, a to se jim opravdu povedlo," pronesl na konec.