Nyní byla za tuto svou činnost oceněna v projektu Víc pro děti než pro sebe, který letos poprvé vyhlásil spolek Pionýr spolu s Plzeňským krajem.

Celý nápad vznikl před sedmi lety na táboře, kde Svobodová vaří. „Naše zdravotnice pracuje u nedonošených miminek, a když mě viděla plést, zmínila, že by potřebovali čepičky, ponožky a rukavičky. Tak jsme se do toho pustili a po večerech pleteme," popsala vitální žena ze Kdyně.

Soupravičky vozí do nemocnice dvakrát ročně, už nyní mají další ´zakázky´. „Na onkologii by prý pro děti potřebovali flanelové pytlíky na šňůrkách, prý na léky," doplňuje pletařka.

Do projektu Víc pro děti než pro sebe mohli lidé nominovat dobrovolníky pracující s dětmi a mládeží v pěti kategoriích. Celkem přišlo sedmnáct nominací ve třech kategoriích. Kromě Svobodové byla oceněna také Vlasta Vasková, která vede pionýrskou skupinu Hrádek. A šek na deset tisíc korun za svou dlouholetou práci získal také Karel Malý z Dnešic, jako dobrovolný hasič pracuje s dětmi už od roku 1977. Tehdy mu bylo 21 let a zrovna se vrátil z vojny.

„Za tu dobu prošlo naším oddílem 130 dětí," říká Malý, který je zároveň dnešickým starostou. V současné době má v oddílu 23 dětí, devět z nich přišlo v září poprvé. A jestli se za tu dobu děti změnily? Prý ano. „Není to o tom, jestli jsou teď děti horší, nebo lepší, ale přijde mi, že dřív byly samostatnější a zodpovědnější."

Dobrovolní hasiči v Dnešicicích, to ale podle Malého nejsou jen soutěže a tréninky. „V zimě připravujeme různé kvízy, jednou jsme celou schůzku věnovali naší měně – jaké máme bankovky, kdo na nich je a podobně," popisuje oceněný. Už před patnácti lety přivedl k této činnosti i svou manželku Evu, prý aby neodcházel z domova sám. „Dřív jsem jen občas přišla na schůzku, teď v tom jedu naplno s nimi," směje se Eva Malá.