Do Nepomuku a do Ptenína budou od tohoto víkendu lákat turisty nově otevřená minimuzea. Expozice, které se objeví na náměstí a v zámku, lidem představí zemědělskou techniku i významné osobnosti regionu a otevřou je místní akční skupiny.

V Nepomuku se expozice objeví u Hotelu U Zeleného stromu na náměstí. „Uvidíte stroje, kterými ještě naši dědečkové běžně obdělávali pole či je používali k jiným účelům v každodenním životě," zve manažer Místní akční skupiny sv. Jana z Nepomuku Pavel Motejzík.

Slavnostního otevření se expozice dočká v sobotu v 17:20 hodin. Vystoupí na něm folklorní soubor Plzeňský MLS.

Ve stejný den, ale už ve 14:00 hodin, otevřou regionální expozici také na zámku v jihoplzeňském Pteníně.

Expozice se zaměří na významné osobnosti tohoto regionu. „Představí osobnost Josefa Kožíška a jeho přínos českému školství, poslední majitele zdejšího panství, rodinu hraběte Karla Pálffyho z Erdödu, a další," jmenuje manažerka Místní akční skupiny Aktivios Hana Bouchnerová.

Nepomucká i ptenínská expozice mají jedno společné. Vznikly v rámci projektu Otevíráme poklady venkova, který dvě zmíněné místní akční skupiny spojil ještě s MAS Radbuza. Všechny tři připravily celkem osm expozic. Některé z nich, například Expozice Štěpánky Haničincové v rodných Kvíčovicích na Domažlicku nebo Pouskův mlýn v Mešně na Rokycansku, už fungují. Další, jako minizoo obývané nutriemi v jihoplzeňských Tojicích či myslivosti věnovaný špejchar 
v Chocenickém Újezdu, jsou před dokončením.

V letošním roce bude hotova také expozice Karolinina kuchyně na bylinkovém panství severoplzeňského zámku Rochlov. Lidé do ní ovšem letos budou moci nahlédnout jen jednou. „V tomto roce bude zámek z provozních důvodů otevřen pouze během festivalu 9 týdnů baroka, a to 
14. července od 14:00 do 18:00 hodin. Jinak bude letos zámek pro veřejnost bohužel uzavřen," uvedla Jitka Ždychová ze společnosti Pegisan, jež o zámek pečuje.

Společný projekt místních akčních skupin podpořil Program rozvoje venkova ČR.

Muzejní novinky

• Zámecká regionální expozice ve Pteníně (PJ) – otevírá 27. 6.
• Pouskův mlýn v Mešně (RO) - otevřen
• Špejchar v Chocenickém Újezdu (PJ) – připravuje se
• Venkovská minizoo v Tojicích (PJ) – je před dokončením
• Zelenohorská pošta v Nepomuku (PJ) – expozice motoveteránů už funguje, připravuje se další věnovaná historii budovy
• Expozice zemědělské techniky Nepomuk (PJ) – otevírá 27. 6.
• Expozice Štěpánky Haničincové v Kvíčovicích (DO) – otevřena
• Expozice Karolinina kuchyně, bylinkové panství Rochlov (PS) – je před dokončením