Devětadvacetiletý Jaroslav Šíma ze Spáleného Poříčí závodí na koni šestnáct let. V současné době se stará o třicet koní, se kterými tráví jedenáct hodin denně. Koně, na kterých závodí parkur, vlastní především zahraniční majitelé. Ti mu platí za ustájení a výcvik.

„Odmalička, když jsem někde viděl koně, tak jsem byl úplně říčný," začíná vyprávět svůj příběh Jaroslav Šíma, který svého prvního koně dostal v osmi letech. Po maturitě odjel ke koním do Irska, pak do Německa. Když se vrátil do Spáleného Poříčí, začal tam budovat jezdecký areál.

Většinu koní, o které se Šíma stará zahraničním majitelům, vlastní nejčastěji Belgičané. „I to mi umožňuje jezdit na mezinárodní závody do zahraničí, které jsou kvalitnější než u nás, a to samé platí i o jezdcích," říká Šíma, který právě na takových kláních získává zkušenosti. „Na vybraných závodech si třeba musí majitel zaplatit stůl ve VIP, jen aby tam mohl jeho kůň startovat. Tam bych se jinak nedostal," vysvětluje sportovec.

Celkově se stará o třicet koní, vlastní pouze dva. „Každý jezdec se snaží nevlastnit žádného koně, protože jsou velmi drazí," vysvětluje Šíma a dodává, že pořízení kvalitního mladého oře, který má potenciál, vyjde na desítky tisíc eur.

Na devíti koních závodí, ostatní jsou mladíci ve výcviku. „Když jsou dobří, tak si je nechávám do závodů, další se prodají na jiné závody nebo se vrátí majiteli. Neříkám, že nejsou kvalitní, ale nevidíme v nich takový potenciál, aby se stali šampiony," vysvětluje. Svoji práci bere zodpovědně. „Nemůžu jim pět let tvrdit, že kůň je dobrý, a pak ve finále říct, že na to vlastně nemá," říká rodák ze Spáleného Poříčí.

Koně začínají soutěžit nejprve v České republice. „Závodí s nimi takzvaní B rideři, kteří pro mě jezdí a také trénují koně," říká Šíma. Na mezinárodní soutěže bere zvířata až od sedmi let. Ty si vybírá podle aktuální formy. „Teď mám třeba dilema, jakého koně si vezmu příští týden na závody do Belgie ," svěřuje se.

Pro koně má ve svém areálu kvalitní zázemí – stáje, velkou halu, kolbiště i pastvu. „To je v dnešní době nutnost, bez toho by sem koně nedali," je si jist závodní jezdec. Do areálu dokonce jezdí veterinář z Belgie, protože čeští nemají podle Šímy takové zkušenosti.