VYBERTE SI REGION

Jak vyzrát na pavouky? A kdo je vrah?

Plzeň – Tak jako každou sobotu přinášíme i dnes tipy na knižní novinky. Mezi nimi nechybí detektivka, čtení pro děti, ani trocha pravé vědy.

30.1.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: archiv VLP

Ve všech pobočkách městské knihovny je nyní k dispozici publikace Průvodce skrytou Plzní. Obsahuje šedesát osm příběhů, které jsou roztříděny do jedenácti témat a představují město z jiného úhlu, než jsme zvyklí.

Díky pamětníkům a historikům mají šanci ožít plzeňské příběhy a události, ve kterých se nezřídka odráží osud celé země nebo i Evropy.

Kniha s názvem Kruh od autora Bernarda Miniera je druhým dílem detektivní trilogie s Martinem Servazem, komisařem francouzské policie.

Ve vaně je nalezena spoutaná a utopená žena, přednášející na univerzitě. Vrahem může být její milenec a žák sedící u bazénu, který je pod vlivem sedativ. Po několika dnech zemře i chovatel psů. Podezřelým je nyní propuštěný sériový vrah. Aby komisař zjistil pravdu, musí se ponořit i do vlastní minulosti, což se neobejde bez bolesti.

Děti si mohou o nadcházejících jarních prázdninách přečíst knihu od Catherine Leblancové s názvem Jak vyzrát na pavouky. Nabízí spektrum triků a vychytávek, jak se zbavit nepříliš oblíbených zvířátek, na které lze narazit snad úplně všude.

Ve Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje je k zapůjčení publikace Psohlavci letectva: historie 5. stíhacího leteckého pluku a útvarů na letišti Líně, jejímiž autory jsou Miroslav Lančí a Stanislav Brašna.

Většina informací o leteckém pluku, dislokovaném na vojenském letišti nedaleko Plzně, je zveřejněna vůbec poprvé a doplňuje je vyprávěním velitelů a pilotů útvaru.

Učebnice Biochemie: chemický pohled na biologický svět od Milana Kodíčka, Olgy Valentové a Radovana Hynka je určena vysokoškolským studentům.

Bez nadbytku zbytečných podrobností předkládá základy biochemie. Velký prostor je věnován enzymologii a bioenergetice.

Posledním dnešním tipem je Kuchařka ze Svatojánu: zahrada na talíři od Evy Francové. Představuje recepty, podle kterých může každý vařit z přírodních surovin dostupných na běžné zahrádce.

Autorčin přístup je novátorský, z části se však vrací k pozapomenutým tradicím. Doporučovaná strava je zdravá a finančně nenáročná.

Daniel Straka

Autor: Redakce

30.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Pracovníci na stavbě v Jablonského ulici jsou na mráz připraveni

Práce v zimě? Nejhorší je přecházet z mrazu do tepla

Ilustrační foto.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Prodej plzeňské teplárny miliardáři Křetínskému je znovu ve hře

Plzeň – Nejbohatší městský podnik se možná spojí s Plzeňskou energetikou miliardáře Daniela Křetínského.

VIDEO: Ideální podmínky. Lyžuje už celá Šumava

Šumava – Ideální podmínky v současnosti nabízí lyžařské areály na Šumavě i v Pošumaví. V plném provozu včetně snowparku je už areál na Špičáku, kde leží na sjezdovkách průměrně devadesát centimetrů sněhu.

Boby všude nemají, hrabla ale seženete

Plzeň - Deník zjišťoval, jaký je zájem o zimní vybavení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies