Právě dnes začíná druhá polovina prázdnin. Mnozí mají dovolenou za sebou, někteří se na ni teprve chystají. Mají ale ještě čas, zbývá přece ještě jednatřicet dní.

Červenec byl především ve znamení horka a sucha, které zasáhlo přírodu i obyvatele kraje. Začaly i žně, do Plzně přijely tisíce turistů za kulturou, v zoo se zabydlely nové opice, zvýšil se počet dopravních nehod a někteří se nakazili salmonelou. Co se stane v srpnu, nevíme, ale známých osobností spojených s plzeňským regionem jsme se zeptali, co první měsíc prázdnin dělali a co je čeká ten následující.

I přes své vytížení byli ochotni zvednout mobilní telefon a podělit se s čtenáři. Někdo byl na dovolené v Bulharsku, jiný zvolil Šumavu a někdo objížděl fotbalová mistrovství. Jeden má nového psa, druhý dvě vnučky. Politici připravují strategické plány nebo se žení, filmaři točí se srnami nebo Iry a téměř se nezastaví. Někdo pojede pracovně do Chorvatska, jiný s biskupy za vzděláním, někdo zkouší Romea a Julii, další moderně zpracované představení UBUdneS…

 Václav Šlajs, hejtman
V červenci jsem byl týden s vnoučaty v Bulharsku. Teď mě čeká jen práce. Ujasňuji si strategické plány, v závěru srpna pojedu pracovně na čtyři dny do partnerské župy v Chorvatsku.

 Martin Zrzavecký, primátor
Červenec jsem strávil prací na magistrátu. Mám nového pejska, německého ohaře, a v tento okamžik jste mně s ním zastihli na chalupě, mám v ruce lžíci a nahazuji zeď.

 Milena Stárková, krajská radní pro zdravotnictví
Dovolenou mám za sebou, strávila jsem ji s dcerou na řeckém ostrově Rhodos. Teď jsem zpátky na úřadě v pracovním procesu. Mám před sebou svatby obou svých dcer, jednu v srpnu a jednu v září.

 Martin Baxa, náměstek primátora
Během července jsem dovolenou neměl, takže jsem čas dělil mezi pracovní povinnosti a návštěvu kulturních akcí Plzně 2015. Druhá půlka prázdnin? V prvé řadě mě čeká svatba (dnes) a poté i dovolená a svatební cesta, chceme jet do Řecka. Těším se i na poslední srpnový víkend, kdy budou v Plzni obří loutky.

 Eva Herinková, náměstkyně primátora
Já jsem tu měla na začátku července dceru, která pracuje v Kataru jako letuška. Strávila jsem víkend na Šumavě a ještě se chystám do Chorvatska.

 Lenka Kavalová, ředitelka Plzeňské filharmonie
První měsíc jsem strávila napůl pracovně a napůl rekreačně. Byla jsem v Moravskoslezských Beskydech. Teď mě čeká aktivní dovolená, zaměřím se na sport.

 František Radkovský, biskup
Byl jsem na zasedání biskupské konference na Velehradě a na připomínce Husovy smrti. Jinak jsem se věnoval běžnému dennímu programu. Byl jsem také s kolegy biskupy ze zahraničí na společné dovolené. V srpnu pojedu na setkání biskupů, kde budou přednášky a diskuze. Potřebujeme také pracovně růst.

 Miroslav Holeček, rektor ZČU
Už jsem byl na kratší dovolené a pojedu ještě na jednu. Jinak prázdniny trávím spíše pracovně. Čeká nás řada důležitých věcí na univerzitě, budou se otevírat nové projekty.

 Vlastimil Volák, ředitel Techmanie
V červenci jsem byl s rodinou na dovolené a strávím s ní ještě dva týdny na Šumavě. Jinak léto trávím pracovně. Dokončili jsme výstavu, takže je to poprvé, co mohu odjet na delší dobu.

 Václav Chaloupek, režisér a publicista
Žádnou dovolenou nemám, každý týden točím sedm dílů pořadu Novinky z přírody, nemůžu se zastavit. Točil jsem černé čápy, sysly a některé orchideje, v srpnu budu točit hořce nebo srnčí říje. Vzpomínám na fotografa Václava Samka, který mi vždy pomáhal. Nevím, jak to bez něj zvládnu.

 Jaroslav Samson Lenk, muzikant
V červenci jsem odehrál základní festivaly a odjel jsem do USA, kde se mi narodily dvě vnučky. Teď pracuji a pracuji, připravuji totiž nové Zpívánky pro televizi.

 Jaroslav Vogeltanz, fotograf
Mám rád léto, takže to horké počasí mi vyhovovalo. V poslední době jsem objevil v v republice dva kouty. Jedním z nich je jižní Morava, kde jsem strávil pět dní, a druhým je Šumava, kde už jsem také byl a ještě si to zopakuji.

 Petr Forman, herec a divadelník
Na pár dní jsme s bráchou zajeli za tátou. Hráli jsme mariáš, učil nás ho celý život. Teď budeme šest týdnů trénovat představení UBUdneS, které bude k vidění na začátku září. Odehrávat se bude na čtyřech jevištích, takže to bude organizačně náročné. Chtěl bych ještě na čtyři nebo pět dní někam vyrazit s dcerami.

 Antonín Procházka ml., herec
První měsíc jsem trávil pracovně, točil jsem několik reklam. Teď točíme krátký film s irským režisérem. Filmaři točí hlavně v létě, takže volno nemám. Strávil jsem jen pár dní u vody v okolí Plzně.

Richard Ševčík, tanečník DJKTVěnuji se zkoušení muzikálu Romeo a Julie v Praze. Zkoušet budu do soboty a pak budu mít čtrnáct dní volna. Hned potom jdeme s muzikálem na scénu.

 Michal Dvořák, bývalý hokejista a městský radní
První měsíc jsem strávil pracovně a tréninky. Hlídám si váhu. Dodělával jsem koncepci sportu a věnoval se klukům. V srpnu zůstávám tady, rozjíždí se totiž hokejová a fotbalová sezona.

 Dagmar Damková, fotbalová rozhodčí
Nejdříve jsem byla v Kanadě na MS žen jako instruktorka rozhodčích. Pak jsem byla dva dny doma, kde jsem jenom prala a venčila své tři vlčáky. Poté jsem odletěla do Izraele na ME žen do 19 let. Prvních čtrnáct dní srpna mě čekají fotbalové povinnosti. V druhé polovině bych si ráda aspoň na pár dní odpočinula.