Výrazné problémy se u Jáchyma Prokopa objevily ve třech letech. Nedokázal být v cizím prostředí, měl záchvaty vzteku, abnormálně reagoval na změny. „Nejdřív jsem si myslela, že jde o příznaky období vzdoru, ale nezlepšovalo se to. Syn měl potíže začlenit se do kolektivu ve školce," uvedla matka Valerie. Ta před čtyřmi lety vyhledala odbornou pomoc. Lékaři diagnostikovali Jáchymovi tzv. Aspergerův syndrom patřící do poruch autistického spektra (PAS).

Prokopová se proto rozhodla, že pro syna najde vhodnou péči. „Zadala jsem na tehdy na internet heslo autismus a Plzeň, čímž jsem se dostala na webové stránky ProCitu. Rozhodla jsem se to prostě zkusit," popsala. Protože v západočeské metropoli Prokopová pracovala, vozila každý den Jáchyma do sdružení. „Dopoledne trávil s mou maminkou v ProCitu, po obědě je vyzvedával můj otec. Postupně jsme se dozvěděli spoustu důležitých informací, třeba že syn má nárok na asistentku," nastínila Prokopová, jež se stala vůbec první klientkou ProCitu.

Jáchymův stav se postupně začal zlepšovat. První třídu absolvoval s asistentkou, v září už nastupoval úplně sám. „Je to obrovský posun. Dřív jsem mu strukturovala celý den. Musel vědět všechno, co nás čeká. Předtím na změny reagoval prudce, dneska už je většinou akceptuje," vyjmenovala Prokopová. Jáchym dělá pokroky rovněž v komunikaci i integraci do kolektivu. „Právě teď hraje se spolužáky bowling. Pravidelně chodí na plavání. V létě byl úplně sám na táboře," dodala nadšeně matka.

ProCit• občanské sdružení pro přátele, rodiče i děti s poruchou autistického spektra (PAS)
• dítě s PAS dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá, duševní vývoj dítěte je narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti
• podrobnější informace najdete 
na webu: autismusprocit.cz

Stálou péči ProCitu v současnosti využívá zhruba 50 rodin z Plzně i okolí. Počet klientů se od roku 2011, kdy sdružení založily dvě matky autistických dětí, stále zvyšuje. Podle Hany Markové, vedoucí odborných programů a spoluzakladatelky, je důvodem nárůstu kromě lepší diagnostiky i povědomí o PAS.

Odborníci s dětmi provádějí například nácviky základních sociálních dovedností. „Děti se neorientují ve svých emocích. Učíme je, aby dokázaly chápat vztah mezi tím, co cítí a jak se chovají," vysvětlila Marková. S malými klienty mají specialisté individuální i skupinové terapie. Zásadní je přitom rozdělení každého klienta do jedné z pěti skupin. „V lednu jsme začali s novou skupinou pro tříleté až čtyřleté, které vedeme k tomu, aby dokázali pracovat a soustředit se," upřesnila a dodala, že důležitá je rovněž práce s rodiči. Součástí programu jsou i vzdělávací aktivity nebo volnočasové (například cvičení a plavání). O fungování ProCitu se včera mohli přesvědčit i Plzeňané. Na 2. dubna totiž připadá Den autismu, a tak sdružení pozvalo veřejnost do nových prostor.