Žalobu od developerské společnosti Area group má na krku město Přeštice. Firma chce, aby soud uložil městu náhradu ve výši 30 milionů korun za bezdůvodné obohacení, které mělo vzniknout tím, že město odstoupilo od smlouvy na výstavbu víceúčelové haly. Developer ji sice nepostavil, ale na pozemku stihl udělat protipovodňové úpravy.

Kauza sahá do roku 2005, kdy měl developer na pozemku o velikosti 7,2 hektaru u Nepomucké ulice postavit víceúčelovou halu s ledovou plochou. „Halu ale nepostavil a tím pádem smlouvu nesplnil," řekl bývalý starosta Antonín Kmoch. Město proto před čtyřmi roky od smlouvy odstoupilo.

„Jenomže závazek vyrovnat se s partnerem neřešilo, a tak přišla žaloba," uvedl současný starosta Karel Naxera a nepřímo tím zkritizoval bývalé vedení s Kmochem v čele.

Město se žalobě brání. Nechalo zpracovat odborné posudky a platí právníky. „To nemění nic na faktu, že součet žalované částky, ať její výši jakkoliv zpochybňujeme, a takzvaného příslušenství je nyní už zhruba 40 milionů korun," sdělil Naxera.

Chybějící suma rovněž může negativně ovlivnit všechny investiční plány na dlouhé období a rozvoj města se může klidně i zastavit. „Právě z těchto důvodů se nyní zabýváme návrhem dohody o narovnání," upozornil Naxera.

Dohoda, o které budou ve čtvrtek jednat zastupitelé na mimořádném zasedání, by měla zahrnovat prodej zmíněného pozemku.

„Je to ztráta a je to v podstatě daň za to, že si město ve smluvních ustanoveních v roce 2005 ani poté neošetřilo podmínky pro odstoupení od smlouvy. A to následně vedlo k soudnímu sporu," dodal současný starosta Přeštic.

Cenu za pozemek stanoví znalec určený soudem. „Městu nevznikne škoda a budou dodrženy všechny zákonné povinnosti při prodeji majetku," ujistil.

Podle Naxery pak jediným nástrojem města k ovlivnění příštího využití pozemků v těchto místech budou regulativy územního plánu.

Proti tomu, aby se Přeštice lukrativního pozemku vzdávaly, je bývalý starosta Kmoch. „Město ztratí možnosti rozhodovat, kdy, co a za jakých podmínek se na pozemcích postaví. Přeštice navíc vlastní pozemky na severovýchodě, které k území, o němž se nyní rozhoduje, přiléhají. Záměry na těchto městských pozemcích realizované v budoucnu budou tedy muset ve větší či menší míře respektovat charakter objektů postavených v jejich těsné blízkosti," argumentuje exstarosta.

Deník chtěl též vyjádření po jednateli společnosti Area group Pavlu Boříkovi. Ten však do vydání článku na zaslané otázky neodpověděl.