Boom pochytily především kavárny a tak je naprosto běžné, že v Plzni vidíte lidi čtoucí si u kafe místo novin internetové zpravodajství. A Plzeň tuto kratochvíli nabízí takřka všude.

Dostat se na internet v kavárně problém není. Drtivá většina všech má vlastní wi-fi síť, jen se mezi sebou liší přístupností. Některé jsou volně dostupné a často se na ně připojíte i v blízkosti kavárny, jiné si heslo ke své síti střeží a na požádání vám jej řekne pouze obsluha.

Obdobně jsou na tom i obchodní centra a knihovny, v nichž se také bez problému v drtivé většině případů připojíte. OC Plzeň Plaza má vlastní wi-fi, jde o nezaheslovanou síť, kterou mohou zákazníci využívat zdarma, je dostupná na všech veřejných místech, pasážích, říká o připojení v jednom z obchodních center asistentka šéfa Michaela Murárová. Podobně je na tom i Olympie. „Wi-fi připojení zdarma poskytuje centrum Olympia v prostoru všech kaváren v prvním patře. Signál dosahuje i na všechny jídelní stoly, kde máme také vhodně umístěné i zásuvky, např. pro notebooky. Mimo centrum poskytuje veřejné připojení také KFC. Ostatní části OC Olympia nejsou signálem veřejně přístupné wifi pokryty," shrnuje pokrytí dalšího obchodního centra jeho manažer Petr Kohout.

Kapitolou samou pro sebe jsou knihovny. V nich je většinou internet volně k použití pro čtenáře, kteří zde mají platnou legitimaci. „V naší knihovně je možné se připojit i se svým vlastním notebookem, tabletem aj., ovšem dotyčný musí mít buď zakoupen celoroční čtenářský průkaz, nebo jednodenní průkaz. Pak se připojí na wi-fi naší knihovny, systém ho vyzve k přihlášení a dál se nedostane, pokud nezadá číslo čtenářského průkazu a platné heslo," říká o přítomném připojení asistentka ředitele Studijní a vědecké knihovny Hana Šiková. Zároveň je možné se zde na wi-fi připojit za 10 Kč na 30 minut i bez čtenářské legitimace.

Další plzeňská knihovna, kde je možné se k internetu připojit, je Knihovna města Plzně, která nabízí wi-fi připojení v rámci otevírací doby ve všech knihovnách na území města Plzně. Jednorázově může připojení využít kdokoliv, opakovaně pouze registrovaný čtenář knihovny.

Wi-fi na náměstí: Realita nebo utopie?

Plzeň – Západočeská metropole – to zní. Asi každý by tedy čekal, že nebude problém se připojit téměř kdekoliv na veřejně dostupnou wi-fi síť.

Vyrazili jsme přímo do srdce města, na náměstí Republiky, abychom zjistili, jak to v Plzni s připojením k internetu pomocí wi-fi vypadá.

Začínáme tak, jak by mohl třeba turista – na tramvajové zastávce náměstí Republiky. Když se na tomto místě podíváte na dostupné wi-fi sítě, zjistíte, že zastávka je pokrytá signálem ze dvou restaurací a bez problémů se zde připojíte.

Když vyrazíme na samotné náměstí směrem na jih, tak wifi najdeme až u autobusové zastávky náměstí Republiky, Dřevěná. Je možné se tady připojit na síť, jejíž název nic neříká, ale i tak je připojení funkční. Objevuje se zde i pravděpodobně oficiální síť města PLZEN_PUBLIC. Signál není zrovna silný, ale zato tuto síť chytíte sice chaoticky, ale na různých místech náměstí.

Síť nás opouští u Zbrojnické ulice. Odtud se na dlouhou dobu nepřipojíte. Celá jižní strana náměstí je bez signálu.
Na západní straně trend pokračuje až k Riegrově ulici. Zde je možné se připojit k wi-fi blízkého hotelu. Hotelová síť dosahuje až před katedrálu. Také se znovu objevuje i plzeňská síť, která vás doprovodí slabým signálem až k infocentru. Od radnice k Pražské ulici se ale na internet opět nepodíváte.

Pokud byste z náměstí odjeli do Solní ulice, na zastávce situaci zachraňuje nedaleká prodejna mobilního operátora i kavárna naproti zastávce. V obou případech se lze připojit k wi-fi bez hesla.

Kde se můžete připojit na wi-fi?

OC Olympia, Černice – v prvním patře v prostoru jídelny
Plzeň Plaza, Přemyslova – ve všech patrech a všech pasážích
OC Plzeň, Rokycanská – v prostoru jídelní části
OC Borská pole – v pasážích centra
MO 1 – nelze, internet je dostupný jen na samoobslužném terminálu k dobíjení Plzeňské karty před úřadem a omezen jen na informace o městě
MO 2 – lze se připojit v zasedací místnosti úřadu, přístup sdělí pracovníci úřadu
MO 3 – v prostoru Škodalandu u borské přehrady
MO 4 – nelze, internet je dostupný jen na samoobslužném terminálu k dobíjení Plzeňské karty před úřadem a omezen jen na informace o městě
Knihovna města Plzně – připojení je jednorázově bezplatné, opakovaně pouze pro registrované čtenáře; dostupné v hlavní budově (B. Smetany 13), v obvodních knihovnách na Borech, Doubravce, Lochotíně a Skvrňanech, v hudební a internetové knihovně (Slovany), v knihovně Lobzy
Studijní a vědecká knihovna – připojení je možné za poplatek 10 Kč/30 min. nebo zdarma pro registrované čtenáře s jednodenním nebo celoročním průkazem
Často v restauracích nebo kavárnách po celé Plzni.