„Měli jsme k dispozici pět infekčních sanit. Už v předchozím roce byl státní příspěvek nízký, na provoz sanit zdaleka nestačil, a dopláceli jsme za ně z vlastní kapsy. Letos se příspěvek rovná nule,“ objasňuje důvod zrušení pracoviště ředitel Zdravotního ústavu Karel Maxa. Ten již před koncem loňského roku vyrozuměl všechny smluvní zdravotní pojištovny, fakultní nemocnici a krajského zdravotního radu, že s provozem končí.

Nemocnice nyní předaly své zakázky soukromým firmám. K nim přešli i někteří pracovníci ústavu. „Jsme asi jediní, kdo teď v Plzni infekce vozí. Je to každopádně ztrátový podnik, ale protože chceme zachovat smlouvu se špitálem, museli jsme to vzít,“ komentuje situaci jednatel nestátní dopravní zdravotnické služby v Plzni Roman Šilhavý.

Když například zavolá nemocnice v Rokycanech, že potřebuje převézt pacienta s tuberkulózou do Janova, jede naše sanita z Plzně do Rokycan zadarmo. Tam nabere nemocného, odveze ho šest kilometrů do Janova. Za to dostane zaplaceno 20 korun za kilometr a poté se zase úplně zdarma vrátí. „My vyděláme 120 korun, musíme zaplatit dvě hodiny práce řidiči a zbývajících 55 kilometrů. Takže jsme zákonitě v minusu. Sanity se navíc musí vždy vydezinfikovat, což trvá asi hodinu, a dochází i ke zdržování,“ poukazuje na problémy Šilhavý.

Vozový park nestátní dopravní zdravotnické služby tvoří 19 sanit. V současné době zajišťuje odvoz pacientů ze všech plzeňských poliklinik, městských zdravotnických zařízení a fakultní nemocnice.

Infekční sanity převážejí zejména pacienty s vážnými nakažlivými chorobami, jako je AIDS, svrab nebo žloutenka. Pacient je ve voze vždy sám a po jeho převozu se vnitřek vydezinfikuje. Speciální sanita zajížděla například na začátku prosince na hlavní nádraží v Plzni pro bezdomovce, který měl žloutenku, svrab a vši.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta žádný problém po zrušení infekčních sanit ve zdravotních ústavech nenastane. „Převoz infekčně nemocných může zajišťovat jakýkoliv subjekt, který převáží pacienty a bude dodržovat platnou legislativu,“ vyjádřil se Cikrt. Podle informací z ministerstva přišly ústavy o peníze kvůli škrtům v rozpočtu, finance na ně nezbyly.