S nástupem víkendu se vrací letní počasí a plzeňský závod Povodí Vltavy má dobrou zprávu pro lidi, kteří se chtějí vydat třeba k největší vodní nádrži v kraji. Ačkoliv se voda v Hracholuskách začíná kazit, pořád je dobrá.

„U hráze s průhledností tři metry jsou sinice jen minimálně, na Radosti je průhlednost dva metry a sinic je o něco více, nicméně dá se jim bez problémů vyhnout. U silničního mostu je situace na hraně, ale ještě to jde. Doporučujeme se však po koupání osprchovat a vyměnit plavky,“ radí hydrobiolog Jindřich Duras.

Hrad Radyně.
Prázdniny na památkách

Nad silničním mostem podle něj panuje zase trochu jiná situace - sinice tam nejsou, protože je deště nejspíše spláchly směrem pod most, nicméně ideální místo ke koupání tam asi také nenajdete. "Průhlednost vody je půl metru a voda je hnědá. Jsou to ovšem řasy, které jsou z hygienického hlediska nezávadné. Takže i tam se lze koupat, bude-li někdo chtít," míní Duras
Do nádrže teď přitéká jen minimálně vody, hladina denně klesne o dva až tři centimetry. Zcela minimální je také odtok z Hracholusek - i tak je ale dvojnásobný oproti přítoku.

Znamená to kromě jiného, že oblíbený výletní parník už nedojede až na konečnou v Butově, nýbrž pouze na Vranov. Pak se vrací do zpět do domovského Transkempu.

Meteorologové na sobotu předpovídají polojasno, ráno ojediněle mlhy a nejvyšší teploty mezi 25 a 28 °C, na horách 21 až 24 °C. Polojasno má být zpočátku dne i v neděli, během odpoledne se obloha postupně může změnit až v oblačnou a později se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. Zejména tedy ve večerních hodinách. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat o 29 do 32 °C a pondělní počasí bude podobné s tím rozdílem, že přeháňky a místy bouřky máme očekávat zpočátku dne.

Ilustrační foto
Stárneme. Pětina z nás jsou důchodci