Následujících šest týdnů ji čeká výměna historické dlažby v dolním vestibulu. „Rekonstrukce je rozdělena do tří dílčích etap, první z nich bude ukončena v pondělí 2. dubna,“ potvrzuje Milan Zach, přednosta stanice Plzeň.

Hlavní vchod na nádraží bude v úterý zcela uzavřen a cestující musí pro vstup využívat pravý či levý boční vchod. Nepřístupné bude i schodiště propojující dolní a horní halu.

Jízdenkové poklady budou i nadále otevřeny, ale v omezené míře. Dočasné uzavření čeká i většinu provozoven v dolní hale. „Výměna se uskuteční za plného provozu, proto cestující mohou očekávat alespoň v prvních dnech zvýšenou hlučnost,“ upozorňuje mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.

Již v pondělí odpoledne začaly přípravné práce a v úterý se výměna rozjede naplno. Původní dlažba z roku 1907 se začne vyměňovat nově vyrobenými replikami. „Repliky historické dlažby do spodní haly jsou velmi speciální. Výroba trvala téměř šest měsíců. Dlažba je totiž ručně dělaná,“ objasňuje Milan Zach.

„Vyrábí ji jedna firma z Hradce Králové. Nejprve se vyrobí přesné formy, do kterých se ručně po jednotlivých kusech sype hmota. Přesné ruční sypání hmoty do matric zaručuje probarvení dlaždic do hloubky a zaručí i při extrémní zátěži a frekvenci používání barevnou nezničitelnost obrazců,“ doplňuje Zach.

Nová dlažba by tak měla v zrekonstruované budově vydržet nejméně 120 let.

Výměna dlažby je jednou z posledních etap oprav plzeňského hlavního nádraží, které odstartovaly v květnu loňského roku. Celkové náklady stavby se vyšplhaly téměř na 20 milionů korun. Ukončení rekonstrukce se očekává v polovině letošního roku.

Práce na nádraží

rok 2011
venkovní úpravy
- výměny oken a dveří
- oprava fasády (jižní, severní, západní strana , úroveň 1.nadzemního podlaží, východní v celém rozsahu)
- poklad zámkové dlažby (východní strana)

rok 2012
vnitřní úpravy
- úprava omítek, štukatérské práce, výmalba (vstupní hala)
- výměna dlažby na celé ploše (dolní hala)
- dílčí opravy dlažby (horní hala, úroveň 2. a 3. nástupiště)

Celkové náklady: 20 mil. Kč

Kateřina Kvasničková