„Mezi pacienty nejsou děti a staří lidé, což by mohlo dopadnout i hůř. Tato skupina lidí by mohla být i ohrožena na životě. Průběh současné epidemie salmonelózy je u hospitalizovaných dost dramatický. Z toho také předpokládám, že bakteriální znečištění potraviny bylo masivní," tvrdí hygienik.

Pamatujete takovou epidemii salmonelózy?
V květnu 1994 v Plzni salmonelózou onemocnělo 300 až 400 lidí. Zdrojem byla výslužka ze svatby – dorty apod.

Jde o časté onemocnění?
Poměrně ano. Poslední dobou se vyskytuje takzvaný rodinný typ onemocnění. Salmonelóza proběhne v rodině a postihne pár jednotlivců.

Jak šíření salmonelózy předchází hygienici?
Nezaměřujeme se cíleně na kontroly salmonelózy. Kontrola je vždy obecného charakteru.

Jak postupujete, když zjistíte zdroj nákazy?
Provozovna se zavře. Nařídíme sanitaci, dezinfekci všech ploch a nástrojů a provedeme odběry.

Dotyčný dostane pokutu?
Musí se mu prokázat zavinění. Konkrétně u současného případu jsme odebrali vzorky od pacienta a následně z pokrmu. A musí to být identický kmen. V případě, že by pochybení směřovalo dovnitř firmy, sankce může být až milion korun.