„Všechny průtoky na území Plzeňského kraje jsou na nízké úrovni. I když jsou od středy očekávány přeháňky, předpokládá se, že nedojde ke znatelnějšímu vzestupu hladiny vody. Muselo by pršet nejméně tak dva dny, aby se hladina řek změnila. Půda je značně vysušená a většina vody jde právě tam,“ řekl Jan Sulan z předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

Mezi poslední sjízdné řeky v kraji patří Radbuza a Berounka. Druhá jmenovaná je sjízdná z Plzně až do Roztoků u Prahy. Minimální stav vody pro projetí na této řece je 60 cm a momentální činí 77 cm.

I tak je prý ale plavba velmi obtížná. „Berounka má sice dost vody, ale zato je přeplněná vodáky. Kempy jsou plné. Stává se, že jsou u fronty u jezů,“ řekl vodák Jan Bureš.

Radbuza je zjízdná jak v Plzni, tak i u Tasnovic, Staňkova a na Lhotě.

Opačné je to na Úhlavě. Od Tajanov do Štěnovic by vodáci dřeli. Únosný stav k projetí vody je totiž 50 cm a momentální 42 cm. V tomto případě vodákům hrozí nebezpečí prodření lodě o mělčinu či proražení o kameny na dně. „V sobotu jsem se byl podívat na Úhlavě u jezu v Lukavici, jez byl naprosto suchý a pod ním byla voda tak po kotníky,“ dodává Bureš.

Z řek, které protékají Plzeňským krajem má nejméně vody řeka Úslava, kde je k projetí potřebný stav hladiny 50 cm a momentální je 12 cm. Nejhorší stav je mezi Ždírcem a Koterovem. Nedá se sjíždět ani řeka Mže.

I když vodácká sezona obvykle trvá od začátku června do konce srpna, letos pravděpodobně skončí o pár dní dříve a to nejen v regionu. V jihozápadních Čechách se nejčastěji jezdí Vltava, která je teď sjízdná, ale je na tom podobně jako Berounka – méně vody, za to více vodáků.

Přesto se najde spousty odvážlivců, kteří neváhají se pustit do řeky plné mělčin, aby zažili nezapomenutelné chvíle.

„Jezdíme pravidelně v tomto období na vodu. Letos neuděláme výjimku. I kdyby jsme měli část řeky přenášet lodě, tu atmosféru to určitě nenaruší. Neumím si představit dovolenou strávenou jinak, než z pohledu lodě do krajiny, těšíme se na to celý rok ,“ řekla vodačka Lenka Janková z Plzně.

Sjízdnost plzeňských řek

Úslava – od Žinkov po ústí do Berounky nesjízdná
Úhlava – od přehrada Nýrsko do Janovice nesjízdná
Úhlava – od Janovic do Plzně na hranici sjízdnosti
Radbuza – od Horšovského Týna do Plzně na hranici sjízdnosti
Mže – od přehrada Lučiná po ústí do Berounky nesjízdná
Berounka horní – od Plzně do Roztok sjízdná
Berounka dolní – od Roztok po ústí do Vltavy ke sjíždění se nedoporučuje

Zájem o půjčování lodí bude klesat

Pokud se chystáte na vodu a nemáte potřebné vybavení, můžete si vodácké potřeby zapůjčit v některé z plzeňských půjčoven.

„Na tenhle víkend nám ale zbyly pouze tři volné lodě,“ říká Petr Sikyta, majitel půjčovny H2O Sport sídlící na Bílé Hoře. Podle Sikyty se ale zájem ke konci prázdnin bude postupně snižovat. V půjčovně seženete nejlevnější plastovou kanoe pro dvě osoby od 120 Kč za den, pro tři osoby od 200 Kč za den. Zapůjčení oblíbené nafukovací kanoe Pálava stojí za den 200 Kč. Šestimístný raft je k mání od 600 Kč za den, sedmimístný potom od 700 KČ za den. V půjčovně je navíc možné si pronajmout zápřažný vlek na lodě nebo neoprén.

Úpadek zájmu ke konci vodácké sezony potvrzuje i Jan Dokoupil z půjčovny Vod-Dog v Zábělské ulici: „Na víkend nám zůstalo pět volných lodí, postupně ale bude jejich počet přibývat.“ I zde seženete nejlevnější kanoe od 120 Kč za den. Ovšem za stejnou cenu vám bude zapůjčena i kanoe laminátová. Za raft zaplatíte 600 Kč za den.

Provozovatelé uvedených půjčoven však doporučují si lodě s předstihem zarezervovat. Na všech místech je též možné zapůjčit si pádla, záchranné vesty, barely nebo vaky na věci. Možná je samozřejmě i doprava na místo vašeho nalodění. Jeden kilometr cesty vás bude v průměru stát 8 Kč, záleží ale na množství osob a lodí.

O oblíbené destinaci Plzeňanů mají majitelé půjčoven jasno. Nejvíce jich prý jezdí objevovat kraj spisovatele Oty Pavla. „Jednoznačně nejvíce lidí jezdí sjíždět Berounku,“ uvádí Sikyta.