„Velkou výhodou nových prostor je, že se nacházejí v centru města, takže se klienti do dílny snadno dostávají. Posledních několik měsíců jsme provizorně pracovali na Košutce, což bylo pro některé z nich poměrně z ruky,“ vysvětluje vedoucí Sociálně-terapeuti-cké dílny Exodus Jindřiška Rajzlová.

Přízemní prostory v Tovární ulici, které pro Exodus zrekonstruovalo město Plzeň, jsou pro hendikepované naprosto vyhovující. „Je to tady všechno nové, čisté, vzdušné a především bezbariérové,“ chválí Rajzlová.

Uživatelé mají k dispozici dílnu, sklad potřebného materiálu, kuchyňku nebo třeba relaxační místnost. „Kromě toho můžeme využívat bezbariérový venkovní prostor ve vnitrobloku, takže chystáme kurzy zahradničení. Budeme pěstovat bylinky a kytičky,“ těší se vedoucí.

Zahájení turistické sezóny 2017 v Nepomuku. Svatojánské muzeum bylo možné navštívit zdarma.
FOTO: Muzea v Nepomuku ukázala modely letadel i repliku lebky svatého Jana

Kromě tvoření se klienti sociálně-terapeutické dílny zapojují také do samotného prodeje. V přední části byl totiž otevřen krámek. „Tam se prodává keramika z chráněných dílen v Třemošné, ale také výrobky naších uživatelů,“ nastiňuje Rajzlová. Uživatelé mohou při prodeji asistovat – výrobky zabalí, dají je do tašek, případně mohou kupujícím pomoci s výběrem. S placením jim pak pomáhají terapeutky. „Kromě toho mohou návštěvníci také nahlédnout do samotné dílny, kde naši uživatelé výrobky tvoří,“ zve veřejnost Rajzlová.

Nové prostory si chválí i dlouholetá klientka dílny Jana Kašparová. „Moc se mi tady líbí, je to takové velké a vzdušné, těším se i na to, že budu asistovat u prodeje,“ svěřuje se a doplňuje, že se také ráda zapojuje do kurzu vaření a pečení. „Například před Velikonoci jsme pekli nádivku,“ usmívá se.

Plzeňský Majáles 2017. Na snímku skupina Kryštof.
OBRAZEM: Plzeňský Majáles ovládli Kryštof

Sociálně-terapeutická dílna Exodus pomáhá lidem s psychickým nebo fyzickým handicapem. Do začátku června minulého roku sídlila v Hlavanově ulici. Městský dům byl však prodán a dílna se měla přemístit do domu Na Cihlářce. Prostory byly ale nevyhovující, proto jim město nabídlo jiné řešení – zrekonstruovalo přízemí ve svém objektu v Tovární ulici. Po dobu přestavby využívali klienti sdružení městské prostory v Krašovské ulici.