Teď se ale hejtman Milan Chovanec pustil do hubnutí naplno, změnil jídelníček i životní styl, začal dokonce cvičit a věří, že tentokrát bude jeho snaha úspěšná.

„Přestal jsem se vsázet a prostě jsem se rozhodl sám," tvrdí Chovanec, který už za tři měsíce shodil 25 kilo. A důvod, proč se teď do hubnutí pustil? Strach o zdraví. „Vždycky mi doktoři říkali, že jsem sice tlustý, ale zdravý jako řípa. Na podzim mi ale krevní testy vyšly dost špatně a pochopil jsem, že jde do tuhého," prohlásil hejtman.

Prvních čtrnáct dní znamenalo velmi přísnou dietu, složenou takřka výhradně ze zeleniny, ovoce a vody. Poté Chovanec přešel na tzv. krabičkovou dietu, kdy mu výživoví specialisté připravují jídlo nadávkované do krabiček. Tímhle způsobem zkoušel hejtman hubnout už několikrát. „To jsem ale zajídal krabičky nutelou. Teď jsem režim porušil jen jednou, když jsem snědl o deset deka šunky víc, než jsem měl," říká politik.

Když nyní Chovanec mluví o svém nově nastaveném životním stylu, je z něj cítit nadšení. Říká, že dokonce začal navštěvovat posilovnu, kde nebyl posledních patnáct let. Každý den také chodí – buď venku nebo doma na chodicím pásu. „A baví mě to. Líp se mi žije," ujišťuje. Už po měsíci mu prý lékaři vysadili všechny léky na vysoký tlak.

Milan Chovanec v dubnu 2012

Milan Chovanec v dubnu 2012

Nyní zní celá procedura jako legrace, ale tak snadné to Chovanec neměl. Jeho tělo, léta navyklé na pravidelný večerní přísun jídla a sladkostí, se zpočátku bouřilo. „Asi tři týdny jsem měl noc co noc hrozné zimnice, které mě dokonce budily. Třásl jsem se po celém těle a bylo to strašné. Tělu asi chyběl cukr," vzpomíná hejtman.

Teď prý žádné chutě na sladké nemá, vše mu vynahrazuje ovoce a zelenina. O Vánocích dokonce neochutnal ani kousek cukroví a na Štědrý den povečeřel místo tradičního kapra a salátu jen grilovanou zeleninu. Chovanec už dříve prohlásil, že během života postupně přibral a shodil zhruba čtyři sta kilogramů.

Jaká je ale jeho startovací váha pro hubnutí, prozradit nechce. „Jen od svatby mám nahoře asi 55 kilo na rozdíl od mé ženy, která je pořád stejná," připomíná první muž Plzeňského kraje. A jestli nyní nemusí kompletně obměňovat šatník? Prý není třeba, postupně využívá oblečení, které mu ve skříni zůstávalo, když tloustl a nevešel se do něj.

Ve stejných šatnících nyní visí i saka, kalhoty a košile, které jsou nyní naopak příliš velké. „Manželka sice radí, abych to všechno vyhodil, ale zatím jsem to neudělal," dodal Chovanec, který sám říká, že je teprve ve třetině svého hubnoucího plánu, chce totiž shodit dalších 30-40 kilogramů.