Sedmnáct družstev se zúčastnilo hasičské soutěže dle vlastních pravidel. „Soutěž se od klasického požárního útoku liší tím, že tady si musí hasiči k útoku všechno připravit sami, například připojit a sešroubovat hadice. Respektive je to takové přiblížení se realitě,“ uvedl Milan Dvořák, velitel dobřanských hasičů. „Kromě soutěží dle vlastních pravidel se dělají ještě soutěže čistě v klasických požárních útocích a v požárním sportu,“ informoval Dvořák.

Do Dobřan kromě družstev z Plzně–jihu zavítalo i jedno německé. „Pozvali jsme kolegy z Obertraublingu, což je naše spřátelená obec,“ řekl Dvořák. „Přátelství s Obertraublingem trvá již od roku 2001,“ doplnil Marek Sýkora, dobřanský radní.

„V Německu nejsou soutěže takové, jako jsou u nás, vůbec k vidění. Tamní hasičí dělají jednou ročně přezkoušení, aby splnili všechny limity, takže pro ně je účast v této soutěži velice neobvyklá. Jsme velice rádi, že k nám přijeli, letos jsou tu na soutěži poprvé. Doufáme, že příští rok přijedou znova,“ doplnil Dvořák.

Na soutěž, která začínala dopoledne, zavítaly asi dvě stovky lidí. „Je to tady super. Dali jsme si dršťkovou, která byla výborná. Dětem se tu také moc líbí,“ uvedly shodně Gabriela Šilingová a Andrea Löfflerová z Dobřan.

Dobřanští i šlovičtí hasiči měli velikou motivaci k vítězství. „Naši hasiči vyhráli loni poprvé po pětadvaceti letech konání soutěže. Když vyhrají i letos, dostanou sud piva,“ uvedl během soutěže Sýkora. Ze sudu piva se nakonec mohly radovat šlovické ženy, které skončily na prvním místě.

Město předalo nové vybavení

Kromě soutěže mohli všichni návštěvníci vidět i přívěs, který v sobotu město oficiálně darovalo svým hasičům. „Jde o přívěs s veškerým vybavením na chemické havárie a proti povodním,“ řekl Martin Toman, starosta dobřanských hasičů, s tím, že členové sdružení se s novým vybavením v hodnotě sedmi set tisíc korun již orientačně seznámili. „Pokud nás nějaká havárie nedonutí dříve, chceme někdy v lednu vše pořádně odzkoušet. Pouze trénink se čluny bychom nechali na letní měsíce,“ zasmál se Toman.

Dle Sýkory jsou jejich hasiči jediní na Plzni–jihu, kteří toto unikátní zasahovací vybavení vlastní.

Zúčastněné týmy SDH

Muži:
1. Dobřany A
2. Dobřany B
3. Oplot
4. Bolkov
5. Robčice
6. Dnešice
7. Letiny
8. Přeštice
9. Šlovice
10. Rožmitál pod Třemšínem
11. Lassellsberger Chlumčany, vítěz soutěže
12. Stod
13. bývalí studenti Vysoké školy báňské Ostrava
14. Výběr z profesionálních hasičů z Plzně
15. Obertraubling (Německo)
Ženy:
1. Šlovice, ženy vyhrály sud piva
2. Rožmitál pod Třemšínem