Železniční most v Chrástu se včera hemžil lidmi. Hasiči–záchranáři se pod mostní konstrukcí ve čtyřicetimetrové výšce pohupovali jakoby nic, slaňovali po pilířích a pomocí zavěšených nosítek vyprošťovali figuranta.

Výcviku, který bude na mostě pokračovat i dnes, se zúčastnilo sedm instruktorů krajských hasičů–lezců a jeden hasič Českých drah.

„Naši pravidelnou přípravu jsme tentokrát spojili i s výcvikem lezeckých skupin – dnes si tu základní práce ve výškách a nad volnou hloubkou vyzkouší asi dvacet kluků, zítra také,“ řekl hlavní instruktor krajských lezeckých skupin Karel Hůla.

Záchranářské práce, kdy se zraněná osoba přepravuje na nosítkách nejprve vodorovně z jednoho mostního pilíře na druhý a poté šikmo dolů na zem podle něho v praxi tolik časté nejsou. „Dojít k nim ale může – na mostech uvíznou třeba natěrači, opraváři nebo nějací dobrodruzi. Přeprava touto metodou bývá však až posledním řešením,“ dodal Hůla.

Most záchranářům sloužil i jako model pro jiné situace. Podobným způsobem prý vyprošťují zraněné například ve skalách.

Instruktoři si v rámci cvičení užili i nutnou teorii. „Už v pondělí se sešli v rekreačním zařízení Jezná,“ podotkl tiskový mluvčí krajských hasičů František Vaško.

Na mostě a pod ním bylo možné hasiče zastihnout až do odpoledních hodin, kdy cvičení ukončili.