Sborů, jež se účastní projektu Recyklujte s hasiči, je v Plzeňském kraji už 46, v celé republice bezmála 650.

Za staré ledničky, pračky a další spotřebiče získávají hasiči finanční odměnu od společnosti ELEKTROWIN, která sběry organizuje. „Jsme rádi, že se do projektu zapojilo takové množství hasičů. Mile nás překvapila jejich aktivita, protože se jim za pouhých 16 měsíců spolupráce podařilo předat k ekologické recyklaci neuvěřitelných 1300 tun elektroodpadu," říká Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWIN.
Podle Tvrzníka si službu chválí hlavně obyvatelé menších měst a obcí bez sběrných dvorů. „Hasiči jim poskytují komfortní možnost odevzdání nepotřebných spotřebičů a ty pak zbytečně nezabírají místo ve sklepech, dílnách či na půdách," dodává.

Jedním ze zapojených sborů z Plzeňska je SDH Rochlov. Obyvatele této obce však hasiči nesvolávají. „Sběry neorganizujeme nijak termínově. Máme na zbrojnici vyvěšeno oznámení, že spotřebiče vybíráme, lidé o tom vědí a nosí je k nám," popisuje velitel sboru Petr Česánek.

Rochlovští se prý zbavují ledniček, televizí i dalšího elektrošrotu. „Největší vlna zájmu byla na jaře, když jsme s projektem začínali," dodává Česánek s tím, že peníze, které hasiči utrží, neskončí uzamčené v jejich kase. „Určitě je použijeme na nákup výstroje," tvrdí velitel.

„Program bych hodnotil velmi pozitivně. Hasiči peníze nejčastěji využívají k organizování soutěží, pořádání kulturních akcí nebo pořízení nového vybavení," upřesňuje ředitel kanceláře Sdružení hasičů Jan Aulický.

Recyklují s hasiči

Plzeň-jih
Borovy, Čížkov, Lučiště, Nová Ves, Novotníky, Ptenín, Útušice

Plzeň-město
Letkov, Tymákov, Želčany

Plzeň-sever
Blažim, Křelovice, Lochousice, Nekmíř, Nevřeň, Rochlov