„Od začátku roku jsme jich vydali něco kolem patnácti, myslím, že horší to nebude ani v průběhu celého roku. Lidé se hlavně chodí ptát, zda mohou ve své situaci potvrzení dostat,“ říká vedoucí oddělení sociálních dávek ÚMO 3 Alena Vobrubová. Na úřadech si tak občané vyzvedávají zejména žádosti o pobírání sociálních dávek. O tom, zda je dostanou, se teprve rozhodne podle výše jejich příjmu. „Nedávno se tu třeba byl zeptat pán, zda by nemohl potvrzení dostat pro svého syna, který dávky sice nepobírá, ale léčí se v protialkoholické léčebně. Ani v takovém případě potvrzení samozřejmě vydat nemůžeme,“ dodává Vobrubová.

Lidé, kteří dávky pobírají, dostanou potvrzení o hmotné nouzi na počkání ve svém městském obvodě. Platnost má pouze 30 dní od doby svého vydání. Pak musí přijít žadatel znovu. „Zatím jsme vydali deset potvrzení. Lidé už u nás dávku pobírají, takže je to rychlé,“ popisuje situaci vedoucí sociálního odboru ÚMO 4 Jaroslava Hrabačková. Pracovnice sociálních úřadů se domnívají, že spousta lidí, kteří na potvrzení dávek mají nárok, nepřijde.

Pouze jedno potvrzení o hmotné nouzi vydal sociální úřad na ÚMO 2. „Zatím jsme vyřizovali pouze žádost pro jednu rodinu. Návaly ale nečekáme ani v budoucnu,“ uvádí vedoucí sociálního odboru na Slovanech Vlasta Dolejší.

U lékaře tedy většina Plzeňanů platí. „Nemám s poplatky žádné problémy, lidé platí bez řečí,“ říká praktická lékařka Marie Ježková. Častěji než s potvrzením se setkávají s hotovostí i v lékárnách. „Lidé o svém nároku ale vědí, hned druhého ledna jsme tu měli dva pacienty s potvrzením o hmotné nouzi,“ dodává lékárnice Jitka Racková.

Jak je to s potvrzením?

  • Potvrzení o hmotné nouzi mohou dostat pouze lidé, kteří pobírají sociální dávky.
  • Potvrzení dostanou lidé na sociálním úřadě příslušného městského obvodu.
  • Potvrzení má platnost pouze 30 dní ode dne vydání, pak musí být vystaveno nové.