Majitelé elektráren si zařízení nemohou vynachválit, jejich odpůrci argumentují, že černé tabule hyzdí krajinu.

Otázkou však také je, co s panely až doslouží. Kromě cenných totiž obsahují i řadu nebezpečných látek.

„Ekologická likvidace sice není jednoduchá a levná, při použití nejmodernějších technologií je ale možné zrecyklovat až 98 procent surovin obsažených v panelu, jako je hliník, sklo, plast, měď nebo stříbro. V rámci výzkumu ale věnujeme pozornost i nebezpečným vlastnostem látek, neboť fotovoltaické panely mohou obsahovat řádově až desetiny procent kadmia, olova, beryllia, vizmutu a podobně," říká Lubomír Štolc ze společnosti AQUATEST.

Od příštího roku začne platit zákon, který bude nakládání s panely upravovat. Stát podobně jako u elektrospotřebičů zavádí povinnost jejich ekologické likvidace. U stávajících elektráren budou recyklační poplatek platit jejich provozovatelé, u nových panelů výrobci či dovozci.

Nová legislativa má zajistit, aby se republika jednou nestala solárním smetištěm.

Podle Martina Sobotky, mluvčího ČEZ, vyrobily solární panely v Plzeňském kraji během letošních 10 měsíců 205,6 GWh, což je 17% veškeré elektrické energie. „Před stavbou panelů je třeba podat žádost o připojení výrobny elektřiny. Instalace povolujeme, pokud by připojení elektrárny v síti nezpůsobilo potíže. Je třeba hlídat rovnováhu mezi odběrem a výrobou," konstatuje Sobotka.

Solární elektrárny typu střešní instalace využívají lidé nejčastěji k ohřevu vody nebo vytápění. Pavlu Semlerovi z Plzně pomáhají splácet. „Vzal jsem si hypotéku na rekonstrukci střechy, na kterou jsem osadil panely. Díky nim teď úvěr splácím. Hypotéku mám na 15 let, výkupní cena elektřiny je garantovaná na 20 let," říká muž, který prý s žádáním o povolení elektrárny větší problémy neměl. „Když tedy nepočítám to, že papírování trvalo půl roku a stavba dva dny," dodává.

Solární elektrárny

Dva základní typy :
Střešní instalace nejčastěji využívají rodiny, firmy či obce, jejich cílem je uspořit náklady na elektřinu.
Polní instalace mají mnohonásobně vyšší výkon a jejich cílem je vydělat peníze díky výhodným výkupním cenám.
Kolik vydělá:
Polní elektrárna o instalovaném výkonu cca 1 MW vydělá i po započtení solární daně měsíčně v průměru půl milionu korun.
Kolik odpadu jednou vytvoří:
Až doslouží, vytvoří solární panely, které jsou momentálně v ČR instalované, 200 tisíc tun odpadu, který bude potřeba odborně zlikvidovat.