Řidiče, kteří v sobotu dopoledne i odpoledne projížděli po silnici I/27 spojující Plzeň a Most, čekalo neobvyklé zdržení. V dlouhém lesním úseku mezi hornobřízskou křižovatkou a křižovatkou na Hromnice se totiž kácelo.

Dřevorubci se pustili do stromů, které si už dříve Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) označilo číselnými štítky. Většinou šlo o vytáhlé duby na vnější hraně silničního příkopu, ale pryč musely také další stromy. Podle vypsané zakázky jich bylo 153 a kácení stálo přes milion korun.

Některé stromy se podařilo porazit do lesa, některé ovšem musely padnout napříč silnicí. Dřevorubci si však i s takovými rychle poradili. Kromě stromů odstraňovali také pařezy, větve na místě štěpkovali… Jejich velké i menší automobily zabraly jeden jízdní pruh, takže doprava v místě prací buď chvílemi stála v menších kolonách nebo jezdila kyvadlově.

Nebylo to poprvé, kdy se ŘSD na duby u této silnice zaměřilo. Před třemi lety jich na základě dendrologického průzkumu několik padlo v navazujícím úseku směrem na Kaznějov, mezi křižovatkou a železničním přejezdem.