V jednotlivých kategoriích zvítězily: administrativní budova společnosti BRUSIVO Rokycany (novostavby), Stará synagoga v Plzni (rekonstrukce budov), nová komunikace a most na Jateční tř. v Plzni (dopravní a inženýrské stavby) a Pavilon skla v Klatovech (sportovní a volnoč. stavby).

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 39 staveb, z nichž 22 nominovala odborná porota do hlavní části klání. Z nich pak vybrala vítěze čtyř kategorií. V páté kategorii, veřejná prostranství, tentokrát žádná stavba titul nezískala.

„Novinkou byla šestá kategorie – stavby pro bydlení. Letos se do ní ještě žádné objekty nepřihlásily, ale je velkým příslibem do budoucna. Máme zkušenosti z minulých let, že kvalitních a architektonicky hodnotných budov určených pro bydlení stále přibývá," připomněl Miloslav Zeman, předseda Okresní hospodářské komory Plzeňsko, která je odborným garantem soutěže.

Kromě hlavních ocenění udělila odborná porota i čtyři čestná uznání. Získalo ho Zdravotní středisko a Penny market v Dobřanech, Biomedicínské centrum a univerzitní medicínské centrum Lékařské fakulty UK v Plzni, Wellness objekt v zámeckém areálu v Hrádku u Sušice a zatraktivnění areálu letního kina v Klatovech.

Letos potřetí svého favorita mezi přihlášenými stavbami vybrala veřejnost. Na základě hlasování prostřednictvím hlasovacích kuponů v příloze našeho Deníku a na webových stránkách soutěže zvítězila Rozhledna Tachov Vysoká.

Součástí soutěže je i udělení takzvaných nestatutárních cen. Hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs ocenil Areál firmy RSF Elektronik ve Stříbře, primátor Martin Zrzavecký objekt NTIS a CTPVV Západočeské univerzity v Plzni. Cena Okresní hospodářské komory Plzeňsko míří do Techmanie za druhou etapu rekonstrukce haly, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ocenil část Městského okruhu Domažlická–Křimická v Plzni.

Paralelně se Stavbou roku probíhá samostatná soutěž o Cenu České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Její členové se letos rozhodli ocenit železniční uzel v Plzni.

Vyhlašovateli soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2014 jsou Plzeňský kraj a Statutární město Plzeň ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Plzeňsko (OHK), Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT), Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR (SPS) a Obcí architektů. Záštitu nad soutěží již tradičně převzal hejtman Plzeňského kraje Václav Šlajs a primátor Plzeň Martin Zrzavecký.

Všechny přihlášené stavby budou v následujících týdnech prezentovány na putovní panelové výstavě ve veřejně přístupných prostorách měst a obcí v Plzeňském kraji.