Přes 90 tisíc lidí za čtyři dny, takovou návštěvností se mohou chlubit letošní Slavnosti svobody. Čtyřdenní připomínka 72. výročí osvobození Plzně americkou armádou se konala od pátku do pondělí a největší zájem byl o Convoy of Liberty.

Přehlídka nejen historické vojenské techniky přilákala deset tisíc lidí. Další tisíce navštěvovaly vojenské kempy za OC Plaza i v Proluce, užívaly si hudební program na náměstí Republiky…

Více o Slavnostech svobody čtěte v tématu zde

Podle primátora Martina Zrzaveckého je to vzhledem k nevyzpytatelnému počasí více než skvělé číslo. „Oslavy osvobození nabídly i letos řadu jedinečných momentů a silných příběhů. Pro mě osobně je většina z nich spojena právě s veterány. Jsem přesvědčen, že i oni si oslavy užili,“ nechal se slyšet. Primátor by rád, aby Slavnosti svobody v Plzni dál patřily k největším oslavám konce druhé světové války v Evropě a aby se jimi stále dařilo oslovovat i mladší generace.

Letos vůbec poprvé na sebe převzal zajištění Convoy of Liberty magistrátní odbor prezentace a marketingu. Podle jeho vedoucí Jany Komišové se tato velká přehlídka obešla bez problémů. „Osvědčila se koordinační spolupráce, která funguje mezi policií, městskou policií a naším štábem,“ uvedla Jana Komišová. Na zajištění Slavností svobody se podílí v různých rolích víc než pět desítek osob, a to i mimo prostředí magistrátu. Funguje také tým lidí, kteří se starají výhradně o veterány.