„Kontakt vpravo,“ zakřičí velitel zásahu a dává první informace o nepříteli. Šestičlenná skupinka ověšená replikami zbraní bleskově zaléhá do trávy. Kluci čekají na další pokyn. „Dvanáct, dvě stě, dva,“ upřesňuje směr a vzdálenost, kde se ukrývá protivník. I tak může vypadat program letního tábora. Netradičními zážitky je letecký kemp v Plasích skutečně nabitý.

V pondělí na sever Plzeňska dorazili vojáci z 41. mechanizovaného praporu ze Žatce. Děti se od nich učily nejenom základy bojové taktiky, ale také prozkoumávaly armádní obrněná vozidla. Velký lákadlem byl transportér Pandur, jímž se zájemci svezli.

Ilustrační foto.
Ve Stodě se už narodilo 302 dětí

Když se ale v dálce ozval zvuk legendárního stíhacího letounu Spitfire Mk.XVIE, všichni zvedli oči a nehnutě sledovali nebeskou jízdu. „To je paráda,“ ozvalo se v hloučku dětí.

„Teď už vytahuje podvozek, to znamená, že brzy přistane,“ řekl se samozřejmostí jedenáctiletý Vít Thran. O válečném stroji toho věděl víc než kdejaký dospělý. Letectví ho uchvátilo v šesti letech a nejraději má encyklopedie právě s touto tematikou.

O víkendu se mimořádně otevřel zámek Zelená Hora. Návštěvníci si uvnitř mohou prohlédnout výstavu amatérských umělců. Na snímku je Ladislav Čáslavský.
Zelenou Horu dočasně zdobí výstava obrazů

Tábor, jejž organizuje DDM Kamarád v Třemošné, je podobných nadšenců plný. Letošní ročník je zaměřený na československé letce, kteří v období 1940-1945 působili v RAF. „Děti seznámíme s válečnou historií, navštívíme letiště ve Kbelích nebo Líních. A samozřejmě každý z dvaapadesáti účastníků absolvuje pilotní výcvik,“ nastínil část programu hlavní vedoucí tábora Stanislav Kutheil.