Fakultní nemocnice Plzeň plánuje letos proinvestovat 700 milionů korun, z čehož budou 100 milionů činit dotace. Kromě výstavby parkovacího domu, rekonstrukce chirurgické ambulance, nové lékárny a proměny kuchyně se plánuje zřízení chybějící dlouhodobé ošetřovatelské péče a spuštění vyvolávacího systému pro pacienty. Na přístroje je vyčleněno 300 milionů korun. Počítá se s modernizací onkogynekologického a perinatologického centra.

Zásadní investicí je výstavba parkovacího domu, která začala minulý týden. Ta vyjde na necelých 140 milionů korun, hotovo bude do konce roku. Nedávno byla zahájena také rekonstrukce ambulancí Chirurgické kliniky FN, která potrvá do června. Poté je 
v plánu přestavba centrálního příjmu a chirurgické JIP. Náklady budou činit více než 85 milionů korun. Kromě toho vznikne v lochotínském areálu také moderní dětské hřiště.

Rozsáhlými změnami projde i borská část nemocnice, kde se chystá rekonstrukce zastaralé kuchyně. „Nyní bude vypsáno výběrové řízená na projektanta, orientační částka činí 45 milionů korun," upřesnil ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek. Chystá se také zprovoznění nové lékárny.

Chirurgické oddělení 2015
- počet hospitalizovaných 
pacientů 4519
- počet ambulantních 
ošetření 49 376
- počet lékařů 21
- počet sester 67
- počet lůžek 90
- počet lůžek JIP 5 

Další novinkou bude spuštění vyvolávacího a objednávacího systému. „Pacient se přímo přihlásí podle toho, na kterou kliniku a vyšetření jde," potvrdil Šimánek. Poté už jen sleduje, kdy se rozsvítí jeho číslo. „Součástí jsou velké obrazovky, kde budeme pouštět spoty fakultní nemocnice a Plzeňského kraje, abychom pacientům zpříjemnili čekací dobu," dodal ředitel. Vyvolávací systém se vyzkouší v pavilonu 22, kde sídlí krční, kožní a urologie. „Když se to osvědčí, tak systém rozšíříme také například na chirurgickou ambulanci," slíbil Šimánek.

Na Borech bude v polovině roku vybudováno chybějící oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče 
s deseti lůžky pro pacienty, jejichž zdravotní stav již nevyžaduje umělou plicní ventilaci, ale vyžaduje intenzivní dlouhodobou ošetřovatelskou péči o dýchací cesty. Podle ředitele nemocnice tato lůžka 
v kraji žalostně chybí.

Prvním letos dokončeným projektem byla kompletní přestavba chirurgického oddělení C v borském areálu fakultní nemocnice, která trvala pět měsíců a vyšla nemocnici na 5,6 milionu korun.

„Na oddělení se zvýšil především komfort. Na každém pokoji je zrekonstruované sociální zařízení, nově jsou také všechny pokoje vybaveny televizním přijímačem a klimatizací," pochlubil se primář chirurgického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Václav Karnos. Rozdíl mezi běžným a nadstandardním pokojem je podle něj dnes už jen 
v tom, že na nadstandardu je člověk sám. Ostatní pokoje jsou dvou, tří a čtyřlůžkové. Během rekonstrukce se na oddělení také rozšířily chodby.

Chirurgické oddělení na Borech má kapacitu 90 lůžek. Pacientů prý stále přibývá. „Také je bohužel pravdou, že se čím dál častěji operují mladší lidé," dodal primář.

Spektrum prováděných zákroků je široké. „Máme tady například nejvíce operací karcinomu prsu v západočeském regionu, konkrétně 43 % takových případů z dané oblasti," vypočítal Karnos. Toto onemocnění má podle něj stále vzrůstající tendenci.

„V bývalé vojenské nemocnici chystáme následně přestavbu chirurgie A, plánuje se také rekonstrukce jednoho operačního sálu," popsal Šimánek.