Tisíce lidí v sobotu ochutnávaly téměř 250 značek piv, o stovku více než loni. "Letos tu byla taková smršť piv, která jsou pro českou kotlinu úplně nová a neobvyklá, a tak přehlídka dávala obrovské možnosti seznámit se s pivními styly," řekl Petr Míč z marketingu Pivovarského dvora v Černicích, který přehlídku minipivovarů pořádá.

Podle zástupců malých výrobců letos možná ze dvou třetin převládala svrchně kvašená piva, tedy nápoje typů ale, IPA a stout. Na prvním ročníku přehlídky přitom čepovalo 14 výrobců jen spodně kvašená piva, tedy známé české ležáky. "Když jsem je ale dnes chtěl představit americké delegaci, tak jsem měl problém," řekl Míč.

Podle plzeňského pivovarského experta Josefa Krýsla se může počet minipivovarů v Česku zvýšit ze současných 350 na 800 až 1000. "Trend spotřeby se mění směrem k minipivovarům. Lidé na ně velmi dobře slyší a jdou za těmi výrobky," řekl. Podle něj se trend nemusí zastavit, podobně jako v USA, kde se každoročně zvyšuje počet mikropivovarů od roku 1976; v posledních pěti letech se tam zvýšil nárůst o 1000 pivovarů ročně.

V ČR tomu také nahrává nálada, která se otáčí proti velkým výrobcům potravin. "Co se týká kvality, tak lidé víc věří malým. Chtějí, aby jim někdo výrobek doporučil. Nebo už jenom to, že vás pozdraví a podá vám ruku a dá vám najevo, že si vás váží," dodal.