VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmáři zůstanou na náměstí

Plzeň - Vynucený přesun se vyplatil. Pochvalují si jej nakupující i prodejci, kterým vzrostly tržby.

22.12.2014 2
SDÍLEJ:

Poslední plzeňské farmářské trhy v roce 2014.Foto: DENÍK/Zdeněk Vaiz

Plzeň – Naposledy v tomto roce mohli lidé v sobotu nakoupit své oblíbené potraviny přímo od regionálních výrobců. Těch na náměstí Republiky vždy jednou za čtrnáct dní dorazí zhruba 45. Během celého roku se zde podle organizátorů farmářských trhů vystřídalo 74 prodejců.

„S více než s padesáti z nich už spolupracujeme pět sezón, tedy po celou dobu konání trhů," říká za organizující sdružení Envic Tomáš Popp. Na každý z trhů podle něj zavítá na tři tisíce kupujících. Nemalý podíl na tom má i letošní přesun akce na náměstí Republiky, jenž si vynutila rekonstrukce prostoru U Zvonu.

„Z nádvoří hotelu Gondola a Pallovy ulice se nám stěhovat nechtělo. Náměstí se ale nakonec ukázalo jako praktičtější prostor," říká Popp. Za pravdu mu dávají i sami nakupující, kteří oceňují hlavně více prostoru mezi jednotlivými stánky, a také farmáři, jež jsou se svými stánky více na očích. To se potvrdilo například o prázdninách, kdy prodejci oproti předchozím letům zaznamenaly menší propad tržeb.

Mezi stánky, o které je mezi Plzeňany největší zájem, patří prodejce hovězího masa ZEFA Volary. Na jednom trhu podle Poppa za své výrobky v průměru utrží 40 tisíc korun. U minimlékárny JOMA lidé utratí 30 tisíc, stejně tak u zelináře Kostky. Za celý rok kupující za farmářské produkty vydají 12 až 14 milionů korun. Za prodejní místo stánkaři zaplatí 800 korun, pokud mají připojení k elektřině 1000 Kč.

Více občerstvení

Mnozí lidé na trhy nechodí jen za nákupem, ale také se zde setkávají s přáteli a posedí u kávy. „Pro příští rok bychom rádi motivovali prodejce, aby jen neprodávali produkt, ale nabízeli i občerstvení," říká Popp. První vlaštovkou je ekofarma Angus, která už teď na malém grilu ohřívá hovězí párky ze své produkce. „Máme v plánu, že bychom k autu přidali dva tři stolečky a nabídli hamburgery z mletého masa," říká Václav Silovský, který na příští rok slibuje také novinku v podobě vařených specialit do sklenice.

Po zimní odmlce trhy na náměstí Republiky znovu odstartují 28. března a konat se budou až do 19. prosince. Opět ve čtrnáctidenních intervalech. Starosta centrálního obvodu Radislav Neubauer by sice uvítal, kdyby se farmáři na náměstí sjížděli každý týden, k čemuž by je chtěl motivovat i levnějším poplatkem, organizátoři však s touto myšlenkou nesouhlasí. „Dva týdny jsou osvědčené. Trhy jsou pro lidi pořád událostí. Vyhovuje to i farmářům, kteří jezdí i na další místa," vysvětluje Popp s tím, že pokud by se zvýšila frekvence, nebylo by možné na každém trhu udržet špičkovou úroveň prodejců.

Autor: Hana Pražáková

22.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pohotovosti v kraji dostanou přidáno

Maminka Eva Spurná v pořadu Malé lásky a její dcera Zuzanka
5

Maminka Eva: Natáčení je hezká vzpomínka pro nás i pro dceru

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Kracíkovi role učitele nevadí. Mladým pomůžu rád, říká útočník

Plzeň – Vytáhnout nahoru další mladíky. Úkol pro hokejového útočníka Jaroslava Kracíka, který se po návratu ze zahraničí chystá v mateřské Škodě Plzeň už na třetí sezonu.

Deset defibrilátorů pro Plzeň

Plzeň – Chytré přístroje vysvětlí i laikovi, jak zachránit život.

V Plzni ráno hořel byt. Čtyřicet lidí muselo opustit panelák

Plzeň - Požár za milion korun pravděpodobně způsobila technická závada powerbanky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení