Zároveň s opatrným nástupem jara začíná také sezona čím dál oblíbenějších trhů, na nichž jsou k dostání nejen, ale především kvalitní potraviny. Zatímco v Nepomuku se první letošní farmářské trhy konaly už o uplynulém víkendu, v Plzni přijdou na řadu tuto sobotu.

Plzeňské farmářské trhy se letos podle jejich koordinátora Tomáše Poppa ze sdružení Envic budou držet osvědčeného modelu. „Budou se konat jednou za 14 dní, vždy v sudou sobotu, od 8 do 12 hodin na severní straně náměstí Republiky," říká.

Sobotní akce bude ve znamení Velikonoc. „Kromě klasických potravin budou k dostání také sazenice nebo bylinky, pekárny chystají tradiční mazance," popisuje Tomáš Popp s tím, že plochu mezi katedrálou a parkovištěm u radnice zaplní padesátka prodejců, což je vlastně maximální možný počet. „Představí se i dva noví, s nimiž se zákazníci budou setkávat i po zbytek sezony – výrobce jogurtů z Nepomucka a jedna jatka," konstatoval Popp.

Tři nejbižší trhy
Plzeň
• Plzeňské farmářské trhy, 26. 3., náměstí Republiky, 8 – 12 h.

Nýřany
• Potravinářský trh, 6. 4., Masarykovo náměstí

Nepomuk
• Farmářský trh, 16. 4., náměstí A. Němejce, 8 – 12 h. 

Úplně nově se s prodejci budou setkávat například obyvatelé Nýřan. Tamní trhy se nebudou jmenovat farmářské, ale potravinářské, aby mohl být jejich sortiment rozmanitější. První zaváděcí se uskutečnil v pátek zároveň s velikonočním jarmarkem. „Chtěli jsme lidem představit, jak budou trhy vypadat," vysvětluje místostarostka Pavlína Caisová a upozorňuje, že se obyvatelé budou se stánky nadále setkávat ne o pátcích, ale vždy první a třetí středu v měsíci. „Vyplynulo to z hlasování v anketě na našem webu. Lidé si to přáli," pokračuje.

Na prvním nýřanském trhu byl velký stan se zeleninou, uzeniny ze Slovenska, pivo z plzeňského minipivovaru, med i zdravá výživa. „Ve středu 6. dubna, kdy se bude konat první opravdový trh, stánků ještě přibude. Mělo by jich být až dvacet pět," dodává místostarostka.

Trhovci si prý nýřanskou premiéru pochvalovali.

V Nepomuku se budou tento rok farmářské trhy, na nichž se představují také řemeslníci, konat jednou měsíčně vždy v sobotu dopoledne. První, který má město už za sebou, byl také spojen s velikonočním jarmarkem, další přijde na řadu 16. dubna a v květnu jej pořadatelé spojí se svatojánskou poutí. Pečivo a cukrovinky, maso a uzeniny, sýry a mléčné výrobky, koření, čerstvá zelenina, víno, mošt či cider, to je pravidelný nepomucký sortiment.

Mnozí lidé si už nakupování bez farmářů nedovedou představit. „Místo do supermarketů chodím jen do farmářských obchodů, kterých je v Plzni naštěstí docela hodně. A na žádném trhu nechybím, pokaždé se tam zásobíme tak, že máme do příštího co jíst a pít," směje se Plzeňanka Kateřina Holubová.