Ve středu již absolvoval první dobrovolný trénink s Indiány. „Byl hrozný, strašný, příšerný," vydechoval s úsměvem. „Ale očekával jsem to, bylo to potřeba," řekl Frühauf.

Takže jste se na tréninku zaměřovali hlavně na kondičku?
Jasné. Trénovalo nás okolo deseti a pak jsem měl ještě individuální bruslení s Tomášem Slovákem a Mirem Preisingerem, žádná sranda. Ale zázemí je tu fantastické.


Kdy se rozběhla jednání s Plzní?
Už to trvalo nějaký týden. Po zápase Plzně v Třinci jsem se bál, že to nevyjde, protože mužstvo zahrálo fantasticky. V úterý mi ale řekli, že se mám stěhovat, tak jsem sbalil rodinku a jsme tu. A jsem za to strašně rád, ta extraliga už mi chyběla.

Již v květnu vám v Hradci řekli, že se přesouváte na farmu do Litoměřic a máte si hledat nové angažmá. Jaké to pro hokejistu je?
(na dlouho se odmlčí) Byl to pro mě šok. Cítil jsem se fyzicky tak dobře, jako nikdy, takže jsem to úplně nečekal. Ale člověk se s tím musí srovnat. Teď dostávám šanci tady a cítím se jak 20letý kluk, co si jde něco vyzkoušet.

Nemáte tedy ze skoku z 1. ligy do extraligy obavy?
Nemám, hrál jsem ji už několik let. Ten trénink mě do toho vrátí, navíc 1. liga není o tolik rychlostně horší.

Peter FrühaufNarozen: 15. srpna 1982 v Prešově.
Zápasy v extralize: 173 (Třinec, České Budějovice, Hradec Králové).
Ostatní angažmá: Prešov, Košice, Topeka (USA), Žilina, Trebišov, Humenné, Zvolen, Banská Bystrica, Slovan Bratislava, Litoměřice.
Reprezentace: 10 zápasů, účast na mistrovství světa 2010 

Vybavíte si Plzeň jako soupeře? Jaké bylo proti ní hrát?
Pamatuji si na ty časy s Kovym (Janem Kovářem), kdy hráli fantasticky přesilovku na Vencu Pletku. My jsme se na to vždy připravovali snad tisíckrát, ale stejně nám z toho dali gól. Hrálo se tu vždycky velmi těžce, lidi tu vytváří peklo a v prvních minutách to bylo, jako by se roztočil kolotoč, vy jste byli zvenku a chtěli tam strčit ruku, což nejde. Pamatuji si to, jako by to bylo včera.

Plzeň se zpočátku sezony trápila, sledoval jste to?
Já vždycky sleduji sestřihy ze zápasů, jsme hokejová rodina a hokej u nás jede non-stop. Deka padne na každého, otázka je, jak velká je a jak dlouho trvá. Nikdy totiž netrvá věčně. Myslím, že nemohl být lepší zápas na získání sebevědomí, jako byl v Třinci.

Jste pověstný šprýmař. Už jste si něco nachystal i do plzeňské kabiny?
Zatím tady moc kluků neznám, takže ještě ne. Snad po nějakém čase. Je tu ale hodně bavičů, takže si v té šatně rád sednu a občas se připojím.

Stihl jste se již pobavit s trenéry, jaké bude vaše role?
Ještě jsme se o tom nebavili. Po těch dvou skvělých zápasech, co Plzeň odehrála, si myslím, že by to ani nebylo moc vhodné. Kluci zahráli dobře a myslím si, že si to své místo v sestavě zaslouží. Jakmile přijde můj moment, tak se o tom pobavíme, ale jsem dost zkušený na to, abych věděl, co ode mě budou očekávat.