Vědci v plzeňském biomedicínském centru hledají způsob, jak pomoci většímu počtu pacientů s nádorovým onemocněním než dnes. Experimenty provádějí na prasatech.

Václav Liška a jeho tým chtějí zvýšit počet pacientů, kteří by mohli podstoupit operaci jater. Každý druhý případ takzvaného kolorektálního karcinomu, jenž postihuje tlusté střevo či konečník a v jehož výskytu západ Čech drží celosvětové prvenství, totiž metastazuje právě do jater.

„Demonstrujeme na prasatech situaci, kdy je nemocnému podávána takzvaná oxaliplatina, slibná moderní chemoterapie, u níž však někdy dochází k těžkému poškození jater,“ vysvětluje Liška. Podle něj jde o komplikaci, s níž si odborníci nevědí rady. „Takové pacienty nemůžeme operovat, vystavili bychom je obrovskému riziku,“ tvrdí. Ve většině případů se tak pacientům vytrácí naděje na úplné vyléčení.

Prasatům je aplikována látka, která vyvolá stejné postižení jater jako u člověka uvedená chemoterapie. A vědci se pak experimenty snaží o regeneraci a hojení jater, aby mohl pacient operabilní odstranění nádoru i části orgánu podstoupit. „Zkoušíme k tomu využít například kmenové buňky, ale i jiné metody, a uvidíme, která bude nejúspěšnější. Ta se pak bude využívat v praxi,“ popisuje vědec.

V současné době lze operaci provést maximálně u 20 až 25 % pacientů. Pro ostatní je chemoterapie. „Stále ještě nejsme schopni většinu pacientů s metastázami na játrech úspěšně vyléčit,“ potvrzuje Václav Liška.

Plzeňští vědci zkoumají játra přes 13 let. „V minulosti jsme na prasatech simulovali situaci, která vzniká při rozsáhlých odstraněních části orgánu na játrech. Poté jsme podporovali jejich hojení pomocí kmenových buněk. Metoda se dnes využívá v praxi,“ uvádí vědec.