Vše začalo v roce 2009. „Sešlo se víc věcí najednou. Synovi jsem musela zaplatit lyžák a pak nám odešla lednice. Bylo to po Vánocích a věděla jsem, že do výplaty nevyjdu," popisuje Alena.

Na internetu pak našla množství nabídek úvěrových společností. „Rozhodla jsem se půjčit si patnáct tisíc. Ta společnost vypadala solidně a jednala velice rychle. Dokonce ani úroky nebyly nijak závratně vysoké," vysvětluje Alena.

Po několika měsících splácení ale přišla o práci a na splátky nebylo.

Pylony dočasně nahradily kovové kryty
Žulu pro památník najdeme i v Česku, říká firma, která má zkušenosti v oboru

„Všechno se začalo hroutit," říká. „Úvěrová společnost najednou nechtěla slyšet nic o odložení nebo snížení splátek. Za nějaký čas byla nařízena exekuce. Pořád jsem tomu nemohla uvěřit," popisuje Alena.

Dluh rychle rostl

Asi po roce našla práci a o její exekuci se záhy dozvěděl i nový zaměstnavatel. „Věděla jsem, že mi něco budou strhávat ze mzdy a chtěla jsem to postupně splatit. Dech mi ale vyrazila mzdová účetní, když si mě zavolala a řekla mi, že dluh je skoro dvě stě tisíc korun. Okamžitě jsem propadla strašné depresi. Bylo to asi nejtěžší období mého života," vzpomíná Alena.

I když jí byla exekuce strhávána z platu, dluh narůstal rychleji, než bylo možné jej splácet.

Exodus
Hendikepovaní už pracují v novém

„Začala jsem pátrat a zjistila jsem, že možná nemusí být všem dnům konec. Na internetu jsem se dočetla, že existuje mnoho exekucí, které je možné zastavit. A světe div se, šlo to i u té mé. Byla totiž protiprávní. Ohromné navýšení dluhu bylo způsobeno pokutami, které byly schovány v obchodních podmínkách úvěrové smlouvy," vysvětluje Alena. Ze všeho nakonec vyšla úplně bez dluhů.

„Byla jsem ráda, že je to všechno za mnou. Nikomu bych nepřála, aby zažil něco podobného. Zjistila jsem ale, že jsou tisíce lidí, kteří mají podobné problémy, jako jsem měla já," dodává.

Podle Tomáše Pospíšila, ředitele projektu Exekutor má smůlu, byl v tomto případě kámen úrazu v tzv. rozhodčím řízení. „Oblíbily si je některé úvěrové společnosti a dokonce i banky, protože v mnoha případech rozhodce přiznal protiprávní pokuty či úroky, které by přes nezávislý soud nikdy neprošly. V roce 2013 rozhodl Nejvyšší soud, že exekuce nařízené na základě neplatných rozhodčích nálezů mají být zastaveny. Podle našich odhadů je u nás až dvě stě tisíc exekucí, které mohou být zastaveny," vysvětlil Pospíšil.